NAREDITE SAMI
Recept: tako v nekaj minutah pripravite domači nutella namaz
Z manj sladkorja in brez palmovega olja.
Odpri galerijo
Priljubljeni čokoladni namaz, ki ga tlačimo skoraj povsod, mnogi pa ga obožujejo kar samega na žlici, ima veliko različic. Na spletu smo med recepti zanj poiskali takega, ki se zdi precej preprost. Nam se je zdelo pomembno, da za njegovo pripravo ne potrebujemo milijon sestavin, pa tudi, da je čas priprave čim krajši. Za spodnjega boste potrebovali vsega 20 minut, pripraviti pa boste morali zgolj pet sestavin. Te so:
– 2 skodelici lešnikov,
– 1 skodelica in še četrt stopljene (dobre) mlečne čokolade,
– 2 žlici rastlinskega ali repičnega olja,
– pol žličke soli,
– pol žličke vaniljevega ekstrakta.
1. korak
Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Na peki papir raztrosite lešnike, ki jih nato pecite okoli 15 minut. Pekač vsake toliko pretresite. Ko bodo lešniki zadišali in ko opazite, da se njihov ovoj že lupi, jih iz vroče pečice odstranite. Takoj jih stresite v kuhinjsko krpo (brisačo) in jih zavijte vanjo, da se za kakšno minuto ali dve poparijo. Sledi drgnjenje, da odstranite kar največ ovoja. Vsekakor si ne belite las, če ga nekaj na lešnikih ostane.
2. korak
Stresite popečene lešnike v sekljalnik (boljši bo zmes naredil bolj gladko) in poskrbite, da nastane zmes, ki bo kar se da gladka.
3. korak
Stopite mlečno čokolado in jo primešajte lešnikom. Dodajte še preostale sestavine in sekljalnik ponovno vključite, da nastane homogena zmes. Če se vam bo zdela preveč tekoča, naj vas ne skrbi: prelijte jo v ustrezen kozarček s pokrovom in jo pospravite v hladilnik, kjer se bo strdila.
Preostane le še uživanje v namazu.
– 2 skodelici lešnikov,
– 1 skodelica in še četrt stopljene (dobre) mlečne čokolade,
– 2 žlici rastlinskega ali repičnega olja,
– pol žličke soli,
– pol žličke vaniljevega ekstrakta.
1. korak
Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Na peki papir raztrosite lešnike, ki jih nato pecite okoli 15 minut. Pekač vsake toliko pretresite. Ko bodo lešniki zadišali in ko opazite, da se njihov ovoj že lupi, jih iz vroče pečice odstranite. Takoj jih stresite v kuhinjsko krpo (brisačo) in jih zavijte vanjo, da se za kakšno minuto ali dve poparijo. Sledi drgnjenje, da odstranite kar največ ovoja. Vsekakor si ne belite las, če ga nekaj na lešnikih ostane.
2. korak
Stresite popečene lešnike v sekljalnik (boljši bo zmes naredil bolj gladko) in poskrbite, da nastane zmes, ki bo kar se da gladka.
3. korak
Stopite mlečno čokolado in jo primešajte lešnikom. Dodajte še preostale sestavine in sekljalnik ponovno vključite, da nastane homogena zmes. Če se vam bo zdela preveč tekoča, naj vas ne skrbi: prelijte jo v ustrezen kozarček s pokrovom in jo pospravite v hladilnik, kjer se bo strdila.
Preostane le še uživanje v namazu.