Recept: testenine s skuto
Iz pomladne zelenjave pripravimo izjemno okusne omake in polivke za testenine, ki odlično nadomestijo ali celo prekašajo klasično omako iz mletega mesa in paradižnika.
Mlada zelenjava ne potrebuje veliko začimb, v ponvi ji lahko družbo delajo tudi druge sestavine, na primer sveže gobe. Če želimo poseben okus, jedi dodamo navadno skuto ali, še bolje, rikoto, ki je ni treba kuhati ali dušiti, temveč jo na koncu le rahlo vmešamo, da se pogreje. V tednih, ki prihajajo, bomo rikoto združili z mlado špinačo, rukolo in šparglji, katerih visoka sezona je tik pred vrati.
Za 4 osebe:
300 g testenin
500 g svežih šampinjonov
1 čebula
3 stroki česna
1 pest mlade špinače
1 šopek svežih zelišč po izbiri
250 g skute (rikote)
sol, olje
Testenine skuhamo v slani vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, špinačo in zelišča očistimo, operemo in osušimo. Gobe očistimo in narežemo na lističe. V večji ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo gobe, rahlo solimo in med mešanjem pražimo nekaj minut. Potresemo s špinačo in dušimo, dokler špinača ne oveni. Dodamo nadrobljeno skuto in sesekljana zelišča, premešamo, da se vse razporedi po ponvi, in zmešamo s testeninami.