Recept: testenine z bučami
Buče so sijajna zelenjava, ki ponuja možnost priprave raznolikih jedi, sladkih in slanih, samostojnih ali prilog. Iz njih pripravimo omako, polivko, za katero zelenjavo dušimo in potem spasiramo, lahko pa jih, kot v našem receptu, spečemo v pečici ali popečemo v ponvi oziroma na žaru.
K testeninam z bučami se dobro poda mlada listna zelenjava, na primer špinača ali blitva. Jed bo še bolj okusna, če jo potresemo z različnimi semeni, zlasti bučnicami.
Za 4 osebe:
500 g mesa buče (hokaido),
300 g testenin,
1 čebula,
3 stroki česna,
200 g parmezana,
2 dcl smetane za kuhanje,
sol,
olje,
poper,
muškatni orešek
Bučo očistimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo kose buče in pečemo na 190 stopinj pol ure. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo v ponvi na olju. Dodamo smetano, solimo in popramo in začinimo z muškatnim oreškom. Počasi kuhamo pet minut. Medtem skuhamo testenine in jih odcedimo. Stresemo v skledo ali razdelimo na porcije, potresemo s pečenimi bučami in prelijemo s smetanovo omako. Rahlo premešamo in potresemo z naribanim parmezanom.