Recept: testeninska solata
Se spomnite, da so bile testeninske solate pred desetletji izjemno priljubljene? Bile so dodatek, ki je krasil večino t. i. hišnih solat, pripravljenih v slovenskih picerijah. Potem je ta dodatek kar nekako izginil iz bogatih solat, ki so bile pravzaprav samostojni obrok. No, mi smo tokrat hladno solato zasnovali na testeninah.
Za 4 osebe:
100 g malih svedrastih testenin
200 g sira za žar
2 vloženi rdeči papriki
2 manjši mladi čebuli
za eno pest na tanke rezine narezanega ohrovta
1 žlica pesta iz bazilike
3–4 žlice praženih in soljenih bučnic
kis, olje
sol
Testenine po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo v slanem kropu. Odcedimo in jih, ko so še v cedilu, obilno prelijemo s hladno vodo. Preložimo jih v posodo. Dodamo malo olja in bazilikin pesto ter pomešamo. Ohrovt operemo, narežemo na tanke rezine, v skledici posolimo, dodamo kis ter premešamo. Rdeči papriki narežemo na manjše kose, mlado čebulo na tanke kolobarje. Sir za žar narežemo na centimeter velike kockice in jih v ponvi na malo olja prepražimo do zlato rumene barve; večkrat premešamo, da se sir zapeče z vseh strani. Vse sestavine prestavimo v večjo skledo. Dodamo malo olja in kisa in pomešamo. Poskusimo, in če je treba, dodatno začinimo. Solato posujemo s prepraženimi bučnicami, ki smo jih na grobo nasekljali oziroma zdrobili v terilniku.
Vanjo lahko vmešamo marsikaj, kar v kozarčkih za vlaganje hranimo v hladilniku: malo vložene paprike, žlico ali dve pesta, malce doma pripravljenega čemaževega pripravka, nekaj narezanih oliv, drobno nasekljano kislo kumarico ali dve ...