Recept: testeninska solata
Solata s popečeno zelenjavo vzame malo več časa kot tista s svežo, omogoča pa uporabo sestavin, ki jih praviloma ne uživamo presnih. To so na primer jajčevci, ki jih na hitro popečemo v ponvi ali, še bolje, na žaru, če imamo to možnost.
Za 4 osebe:
400 g poljubnih testenin, 2 manjša jajčevca, 2 pesti češnjevih paradižnikov, 2 žlici paradižnikove omake, 150 g sira feta, sol, poper, oljčno olje, sveža bazilika
Testenine skuhamo v slani vodi in odcedimo. Jajčevce očistimo in operemo ter narežemo na slabega pol centimetra debele kolobarje, jih rahlo solimo in popramo. Pustimo stati petnajst minut, da izločijo tekočino. Paradižnik operemo in narežemo na polovice. V večji ponvi segrejemo nekaj kapljic olja in popečemo jajčevce, na vsaki strani minuto ali dve. Preložimo na krožnik in v isto ponev stresemo paradižnik. Dušimo, dokler ne oveni. V skledo stresemo testenine, jih pokapljamo z malo olja in jim dodamo paradižnikovo omako. Dobro premešamo in razdelimo na krožnike. Dodamo popečene jajčevce in paradižnik, potresemo z naribanim sirom in svežimi zelišči.
Paradižnik običajno uporabimo svež, izjemno okusen pa je tudi na hitro dušen. Dušimo ga na visoki temperaturi, da izloči tekočino in ovene; ko tekočina izpari, je pripravljen.