Recept: tolščak v solati
Tolščak ali portulak ima prijeten, nekoliko kiselkast in slan okus, odlično se ujame z jogurtom, kislim mlekom in drugimi mlečnimi izdelki, kombiniramo ga z zelišči in zelenjavo. Potresemo ga po pisani poletni solati, na primer mešani iz paradižnika in paprike.
Dodajamo ga tudi drugim jedem, zmešamo ga v razžvrkljana jajca in spečemo omleto, nasekljanega vmešamo v rižoto, tik preden jo odstavimo, dodajamo ga različnim omakam, juham ali enolončnicam ali pa ga pripravimo kot špinačo. Kombiniramo ga tudi z različnimi svežimi zelišči, vse drobno nasekljamo in zmešamo v skuto ali poljubni namaz.
Za 4 osebe:
1 skleda tolščaka
0,5 l navadnega tekočega jogurta
1 majhna konzerva koruze
oljčno olje, sol
Tolščak očistimo, operemo in osušimo. Poljubno ga narežemo in stresemo v skledo. Česen olupimo in stremo. Jogurt zlijemo v skodelico, solimo, dodamo strt česen in koruzo ter dobro premešamo. Zlijemo na tolščak in rahlo premešamo. Pokapljamo z oljčnim oljem in postavimo v hladilnik za pol ure. Postrežemo s črnim kruhom.