Recept: tortilje z mletim mesom
Če imamo omako že pripravljeno, morda je ostala od kosila ali pa imamo porcijo v zamrzovalniku, bodo tortilje pripravljene zelo hitro. Testo je namreč zelo enostavno za pripravo, omako pa le pogrejemo in dodelamo.
Za 4 osebe:
300 g pšenične moke
2–3 žlice olja
0,5 žličke soli
2 dl vroče vode
4 velike zajemalke omake iz mletega mesa
1 konzerva fižola
1 kozarec salsa omake
100 g naribanega trdega sira
V skledo stresemo moko in sol, premešamo ter dodamo maščobo. Pregnetemo, da dobimo drobljivo maso, zalijemo z vodo in zamesimo gladko testo. Razdelimo ga na osem enakih kosov, vsakega posebej tanko razvaljamo in kot palačinko spečemo v ponvi. Omako iz mletega mesa segrejemo v kozici, po potrebi začinimo in dodamo fižol iz konzerve. Zavremo, in če je preredka, zgostimo z moko ali zmletimi kosmiči. Tortilje premažemo s salso in nadevom iz mletega mesa. Potresemo z naribanim sirom, zavijemo in postrežemo.
Nadevane in zavite tortilje lahko dodatno spečemo v pečici, pri tem jih prelijemo s poljubno omako, lahko jih premažemo s stepenimi jajci in kislo smetano, tako bodo še bolj nasitne. V vsakem primeru jih postrežemo vroče.