RECEPT

Recept: Tržiška flika

Okroglo pogačo z namazom so pekli ob praznikih.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Iz ostankov testa za kruh so v Tržiču nekdaj pripravljali flike ali fliče, kot so jim tudi rekli domačini. To je tržiška različica kvasenice, okrogle pogače iz razvaljanega kvašenega testa z namazom, ki so jo v severovzhodni Sloveniji pekli ob večjih delih in praznikih.

V Tržiču so jih pripravljali iz ostankov testa in so bile sprva postna jed, kot piše Viktor Kragl v svoji knjigi Zgodovinski drobci župnije Tržič iz leta 1936,« so o jedi, ki se je še danes spominjajo starejši Tržičani, zapisale avtorice knjige Stare tržiške jedi, novi okusi. Knjiga je pred petimi leti nastala pod okriljem študijskega krožka Tržiška kulinarična dediščina. Recept nam je posredoval Damjan Štefe, ki z ženo Mojco vodi podljubeljsko Gostišče Karavla 297. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije