Recept: vaflji
Vaflji so preprosta jed, maso pripravimo podobno kot za palačinke, pečemo jih v posebnem pekaču, med dvema ploščama, in imajo značilni vzorec. Običajno pripravimo sladke, lahko pa jim dodamo tudi zelenjavo ali meso: zanimivi so z ocvrtim piščancem, takšne imajo radi v Ameriki, za povprečnega jedca je okus nenavaden.
Za 4 osebe:
150 g moke
1 pecilni prašek
1 žlica sladkorja
1 jajce
2,5 dcl mleka
50 g masla
0,5 žličke vaniljeve arome
ščepec soli
mleti cimet
grški jogurt
V kozici mlačno segrejemo mleko in v njem raztopimo maslo. Moko stresemo v skledo, dodamo pecilni prašek, sol in cimet in premešamo. Rumenjak penasto umešamo s sladkorjem in dolijemo mleko. Dobro premešamo in dodamo moko. Zmešamo v gladko zmes. Iz beljaka stepemo sneg in ga nežno primešamo masi. Zmes zlivamo v aparat za vaflje in pečemo 5–6 minut. Vaflje razdelimo na krožnike in na vsakega dodamo žlico jogurta, potresemo z borovnicami ali drugim sadjem.
Vaflje lahko uživamo tople ali hladne, same in seveda z različnimi dodatki, na primer s sadjem, lahko jih oblijemo s čokolado. Dobra kombinacija je s sladoledom, ki ga prelijemo s čokolado ali sadnim sirupom in okrasimo z mandljevimi lističi.