Recept: veganska pašteta
Sončnična semena so odličen in hranljiv prigrizek ali osnova za okusne namaze. Zmeljemo jih grobo ali gladko, dodamo maščobo, da bo namaz lepo mazav, in oplemenitimo z različnimi dodatki, svežo zelenjavo in zelišči, drugimi semeni.
Za 4 osebe:
100 g sončničnih semen
30 g sezamovih semen
2 stroka česna
1 šalotka
4–5 posušenih paradižnikov
sol, poper, sončnično olje
sveža rukola
kumare
Semena čez noč namočimo, odcedimo in stresemo v blender. Šalotko in česen olupimo in sesekljamo, paradižnik narežemo na koščke, vse skupaj stresemo k semenom. Solimo in popramo, dodamo dve ali tri žlice olja in zmeljemo v poljubno gosto zmes. Po potrebi dodajamo olje, masa mora biti lepo mazava. Kumare operemo, narežemo na največ centimeter debele kolobarje in nanje nadevamo namaz. Okrasimo z lističi sveže rukole.
Če je namaz presuh, mu dodamo malce olja – k sončnicam se seveda poda sončnično olje, uporabimo hladno stiskano. Ne le da je zdravo, je tudi bolj izrazitega okusa v primerjavi z rafiniranim.