Recept: veganski burger
Polpete iz stročnic obogatimo z rdečo peso, poseben okus bo prepričal še tako zahtevne jedce
Odpri galerijo
Polpeti vseh vrst, zelenjavni, žitni ali mesni, so priljubljena hrana, ki jo strežemo kot zrezke v glavni jedi ali v sendviču, tudi kot burgerje. Priprava brezmesnih je nadvse lahka, vse sestavine zmeljemo v blenderju in spečemo na vročem olju. Imenitno se obnese, če jih pečemo v pečici ali cvrtniku na zrak, pri čemer jih prej pokapljamo z nekaj kapljicami olja, da ne bodo presuhi. Burgerje obogatimo s poljubno svežo zelenjavo, najbolje sezonsko, pozimi naj ne manjkajo sveže zelje, radič in solata pa tudi naribano korenje.
Za 4 osebe:
2 gomolja rdeče pese
0,5 skodelice kuhane rjave leče ali čičerike
0,5 skodelice kosmičev
1 manjša čebula
3-4 stroki česna
1 limona
sol, poper, peteršilj
3 posušeni paradižniki iz olja
nekaj listov solate
2 šalotki
4 bombete
Rdečo peso olupimo in grobo naribamo. Stresemo v blender in dodamo vse sestavine razen kosmičev. Zmeljemo v čim bolj gladko zmes, dodamo še kosmiče. Še enkrat zmeljemo in oblikujemo štiri polpete. Če so premokri, po potrebi dodamo malo kosmičev. Polpete spečemo v ponvi, na vsaki strani štiri ali pet minut. Bombete prerežemo na pol, po želji popečemo, obložimo z listi solate, na tanko narezano šalotko in polpeti ter pokrijemo z drugo polovico kruhka. Postrežemo toplo.
2 gomolja rdeče pese
0,5 skodelice kuhane rjave leče ali čičerike
0,5 skodelice kosmičev
1 manjša čebula
3-4 stroki česna
1 limona
sol, poper, peteršilj
3 posušeni paradižniki iz olja
nekaj listov solate
2 šalotki
4 bombete
Rdečo peso olupimo in grobo naribamo. Stresemo v blender in dodamo vse sestavine razen kosmičev. Zmeljemo v čim bolj gladko zmes, dodamo še kosmiče. Še enkrat zmeljemo in oblikujemo štiri polpete. Če so premokri, po potrebi dodamo malo kosmičev. Polpete spečemo v ponvi, na vsaki strani štiri ali pet minut. Bombete prerežemo na pol, po želji popečemo, obložimo z listi solate, na tanko narezano šalotko in polpeti ter pokrijemo z drugo polovico kruhka. Postrežemo toplo.