Recept za cmoke brez glutena (z nadevom iz hrušk, jabolk ali sliv)
Te dni se povsod kuha najbolj klasična marmelada, tista od slive. Pravilno, knjižno, bi morala napisati slivova marmelada. Ampak tam, od koder so prišle slive v mojo kuhinjo, takšni marmeladi pravijo marmelada od slive. Spet na drugem koncu bi ji rekli češpljeva. Ne gre, da bi se prerekali okrog tega.
Tam, kjer so nabrali slive, jih v marmelado skuhajo skupaj s hruškami in jabolki. Kako ne bo to dišalo, bogme mora, pravijo. Ostanek sliv gre v kotel, iz katerega prav počasi, v tankem curku teče žganje. Vedno več možakarjev je okrog kotla, da preverjajo, ali je preveč ali premalo ognja. Da se ne bi zažgalo, zato so tam, bi bilo vseeno škoda. Seveda pa tudi probavajo, ali je letos žganje močno. Slive so sladke ko vrag, pravijo, menda bo dobro.
Po tem receptu kuham cmoke že nekaj let, vsi so navdušeni. Čas je bil, da se spomnim nekaj novega.
Izbrala sem si izziv, ali je možno pripraviti ekološke, veganske in brezglutenske cmoke. Cmoki brez jajc, masla in tudi brez pšenične ali pirine moke. Ni bilo prav težko. Čeprav ima ta recept več sestavin, je kljub temu še vedno dokaj preprost. Brezglutensko moko zmeljem v namiznem mlinu za žita. Uporabila sem pol riža in pol prosa. Testo je povezal krompir, med kuhanjem je volumen dodal riž, proso je testo obarvalo rahlo rumeno. In cmoki so bili presenetljivo okusni. Vsekakor se jim pod zlatimi drobtinicami ni poznalo, da so brezglutenski.
Za približno osem cmokov:
500 g krompirja (približno enake velikosti)
100 g brezglutenske moke
3 žlice sončničnega olja
pol čajne žličke soli
zrele slive
sladkor
drobtine
olje za ponev
cimet (po želji)
Cel, neolupljen krompir skuhajte. Če je srednje velik, bo kuhan v pol ure. Preverite z vilicami, tako da je mehek čisto do sredine. Ohladite, olupite in takoj pretlačite s soljo in oljem. Za brezglutensko moko zmeljite riž in proso, vsakega pol, ali uporabite že pripravljeno brezglutensko moko. Pregnetite s krompirjem. Slive razkoščičite in sladkajte. Med dlanmi sploščite za en cmok testa, zavijte slivo in spustite cmok v vrelo vodo na štedilniku. Kuhajte nekje pet ali deset minut. Cmoke pobirajte s penavko. V ponvi popražite drobtine. Slivovi cmoki so najboljši vroči, preliti z drobtinicami, posladkani in posipani s cimetom.