Recept za imenitno bučno pito
Bliža se noč čarovnic, a bučno pito, ki je tradicionalna spremljevalka tega praznika, lahko vedno pripravimo, saj je buč v izobilju. Američani jo bodo postregli še ob zahvalnem dnevu, ki ga praznujejo 25. novembra. Buče pri nas sicer pripravljamo predvsem v slanih jedeh, za spremembo pa poskusimo sladko pito. Pripravimo jo podobno kot druge, s sladkorjem pa ni treba pretiravati, saj je sladka že sama buča. Postrežemo toplo ali hladno.
Za 4 osebe:
Testo:
250 g moke
125 g masla
50 g sladkorja
ščepec soli
Nadev:
400 g buče maslenke
1 skodelica mleka
0,5 skodelice sladkorja
2 žlici jedilnega škroba
1 žlička mletega cimeta
1 žlička mletega ingverja
1/4 žličke mletega muškatnega oreška
1/4 žličke kardamoma v prahu
1/4 žličke vanilje v prahu
Iz navedenih sestavin zamesimo testo, ga oblikujemo v kepo in postavimo na hladno. Bučo operemo, odrežemo trde dele in narežemo na režnje. Odstranimo semena in kose položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pečemo na 160 stopinj, dokler se ne zmehča. Meso izdolbemo iz lupine in pretlačimo v pire. Dodamo mleko, sladkor, škrob in začimbe ter zmešamo v mešalniku. Testo razvaljamo ter ga položimo v pekač za torte, ki smo ga namastili ali obložili s peki papirjem. Ob robovih testo zavihamo navzgor.
Po testu enakomerno razdelimo nadev.
Pečemo pri 180 stopinjah slabo uro. Preden jo narežemo, naj stoji 15 minut.