Recept za jed z rdečo peso: sladka rdeča solata
Rdeče pese ni treba pripravljati le v kisli solati, začinjeni s kumino. Njen okus se dobro poveže s številnimi drugimi sestavinami, predvsem z zelenjavo, za spremembo pa lahko poskusimo v kombinaciji s sladkim. Pravzaprav ima tudi pesa nekoliko sladkast okus, zato se bo dobro ujela s korenčkom ali sušenim sadjem. V tem primeru je ne začinimo s kisom, temveč jo le pokapljamo z limonovim sokom, s katerim ne gre pretiravati. Uporabimo lahko različne vrste olja, tudi oljčno. K pisani solati s peso lahko dodamo mehki sir pa tudi popečene koščke mesa, na primer piščančjih prsi.
Za 4 osebe:
1 kg rdeče pese
1 velika pest rukole
250 g sira feta
0,5 skodelice rozin
1 skodelica orehov
sol, oljčno olje
polovica limone
Rdečo peso operemo in skuhamo v slani vodi. Ohladimo toliko, da jo lahko primemo v roke, in jo olupimo. Narežemo na koščke in stresemo v skledo.
Rukolo očistimo in po potrebi narežemo.
Sir nadrobimo.
Rukolo, orehe, ki smo jih grobo narezali, ter rozine dodamo pesi. Pokapljamo z oljčnim oljem in sokom limone in rahlo premešamo. Razdelimo na krožnike ali v skodelice in potresemo s sirom.
Ponudimo takoj, dokler je pesa še topla.