SLASTNO
Recept za korenčkov kari
Zelenjavna jed, v kateri prevladuje mlado korenje, je prijetna in rahlo sladkasta, začinimo pa jo lahko tudi z ostrejšimi okusi, denimo čilijem.
Odpri galerijo
Iz sladkega korenja, ki ga imamo najraje v juhah, enolončnicah ali kot dodatek v omakah, sveže pa grizljamo kar celo ali ga naribamo v solato, lahko pripravimo tudi samostojno jed. Korenčkov kari bo navdušil s prijetnim sladkim okusom, ki se dobro poda k rižu, lahko pa ga kot polivko ponudimo k testeninam.
Tudi s krompirjem se dobro ujame, lahko pa ga kombiniramo s kuhanimi kašami. Za otroke korenčkov kari pripravimo brez čilija, namesto kokosovega mleka pa lahko vanj zakuhamo smetano.
Za 4 osebe:
0,5 kg korenja
1 bela čebula
1 rdeča čebula
1 skodelica kokosovega mleka
1 skodelica indijskih oreškov
1 mala pločevinka čičerike
1 skodelica riža
kokosovo olje
1–2 žlici karijeve paste
sol, ingver, kumina, čili
šopek sveže mete
Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. V kozici segrejemo kokosovo olje in na njem svetlo prepražimo belo čebulo. Dodamo korenje, premešamo in dušimo pet minut. Zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo karijevo pasto in začinimo s soljo, kumino, ingverjem in čilijem. Premešamo, zavremo in na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se korenje zmehča. V omako stresemo odcejeno čičeriko in indijske oreške ter premešamo. Riž skuhamo v slani vodi. Omako razdelimo na krožnike ter potresemo s svežo rdečo čebulo in metinimi lističi. Dodamo riž in postrežemo.
0,5 kg korenja
1 bela čebula
1 rdeča čebula
1 skodelica kokosovega mleka
1 skodelica indijskih oreškov
1 mala pločevinka čičerike
1 skodelica riža
kokosovo olje
1–2 žlici karijeve paste
sol, ingver, kumina, čili
šopek sveže mete
Čebulo olupimo in nasekljamo. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. V kozici segrejemo kokosovo olje in na njem svetlo prepražimo belo čebulo. Dodamo korenje, premešamo in dušimo pet minut. Zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo karijevo pasto in začinimo s soljo, kumino, ingverjem in čilijem. Premešamo, zavremo in na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se korenje zmehča. V omako stresemo odcejeno čičeriko in indijske oreške ter premešamo. Riž skuhamo v slani vodi. Omako razdelimo na krožnike ter potresemo s svežo rdečo čebulo in metinimi lističi. Dodamo riž in postrežemo.
Tudi s krompirjem se dobro ujame, lahko pa ga kombiniramo s kuhanimi kašami. Za otroke korenčkov kari pripravimo brez čilija, namesto kokosovega mleka pa lahko vanj zakuhamo smetano.