Recept za mesni namaz
Paštete vseh vrst so priljubljeni namazi, ki si jih privoščimo za zajtrk, malico ali večerjo. Najpogosteje jih pripravljamo iz piščančjih jeter, ki pa jih lahko kombiniramo tudi z mesom. Tako lahko koristno uporabimo ostanke kuhanega ali pečenega piščanca, ki ga je premalo za cel obrok.
Kot vezivo za pašteto uporabimo sladko smetano, ki jo vmešamo na koncu, ali maslo. Napolnimo steklene kozarčke in jih dobro zaprte hranimo v hladilniku. Domačo pašteto moramo porabiti v nekaj dneh, saj v njej ni konzervansov. Njeno obstojnost nekoliko podaljšamo, če jo, preden kozarec zapremo, po vrhu zalijemo s stopljenim maslom.
Za 4 osebe:
300 g piščančjih jeter
100 g piščančjega mesa
1 čebula
2 stroka česna
30 g masla
0,5 dcl sladke smetane
sol, poper, timijan
Piščančja jetra očistimo in narežemo na koščke. Meso skuhamo in prav tako narežemo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo jetra in med mešanjem pražimo, da se zapečejo z vseh strani. Dodamo piščančje meso in česen, solimo, popramo in dodamo timijan. Premešamo in pražimo še nekaj minut. Ohladimo in zmes stresemo v električni mešalnik. Postopoma prilivamo sladko smetano in mešamo, dokler ne dobimo namaza želene gostote in strukture.