MESNA ALI VEGETERIJANSKA
Recept za okusno mineštro
Zelo so okusne, če jih začinimo s svežimi zelišči, ki jih je zdaj povsod dovolj.
Odpri galerijo
Mineštra s stročnicami in testeninami je zelo nasitna, tako da je lahko tudi samostojni obrok. Namesto makaronov vanjo zakuhamo krompir ali kašo. Pripravimo jo v mesni ali vegetarijanski različici, namesto slanine pa vanjo narežemo klobase za kuhanje ali hrenovke.
Za mešano omizje slanino oziroma klobase skuhamo oziroma popečemo posebej in postrežemo v ločeni posodi, tako da si vsak postreže po svojih željah.
Za 4 osebe:
1 večji paradižnik
1 pest stročjega fižola
1 skodelica graha
1 skodelica kuhanega fižola v zrnju
1 skodelica testenin
1 koleraba
1 čebula
3 stroki česna
kos slanine
timijan, rožmarin, sol, poper
1 šopek svežega žajblja
1 šopek peteršilja
olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, kolerabo, paradižnik in stročji fižol očistimo in narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo paradižnik in dušimo, dokler se ta ne zmehča. V lonec stresemo stročji fižol in grah ter kolerabo, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo in popramo, dodamo timijan in rožmarin in kuhamo na srednjem ognju deset minut. Medtem posebej skuhamo testenine v slani vodi. Slanino narežemo na koščke in jo zlato popečemo v ponvi na malo olja. V mineštro dodamo še fižol v zrnju, nasekljan žajbelj in peteršilj, zavremo ter dodamo testenine in slanino. Ugasnemo štedilnik in juho pustimo, da polagoma neha vreti.
1 večji paradižnik
1 pest stročjega fižola
1 skodelica graha
1 skodelica kuhanega fižola v zrnju
1 skodelica testenin
1 koleraba
1 čebula
3 stroki česna
kos slanine
timijan, rožmarin, sol, poper
1 šopek svežega žajblja
1 šopek peteršilja
olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, kolerabo, paradižnik in stročji fižol očistimo in narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo paradižnik in dušimo, dokler se ta ne zmehča. V lonec stresemo stročji fižol in grah ter kolerabo, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo in popramo, dodamo timijan in rožmarin in kuhamo na srednjem ognju deset minut. Medtem posebej skuhamo testenine v slani vodi. Slanino narežemo na koščke in jo zlato popečemo v ponvi na malo olja. V mineštro dodamo še fižol v zrnju, nasekljan žajbelj in peteršilj, zavremo ter dodamo testenine in slanino. Ugasnemo štedilnik in juho pustimo, da polagoma neha vreti.
Za mešano omizje slanino oziroma klobase skuhamo oziroma popečemo posebej in postrežemo v ločeni posodi, tako da si vsak postreže po svojih željah.