Recept za paradižnikovo juho iz zelenih paradižnikov: dodajte ji žlico tega, da bo okusnejša
Zelene paradižnike kuhamo, dokler se ne zmehčajo, nekoliko dlje kot zrele. Še okusnejša bo, če ji dodamo žlico ali dve rdeče paradižnikove omake in na koncu še malo kisle smetane. Zraven se poda kos kruha, lahko pa vanjo namesto krompirja zakuhamo pest riža ali katero od kaš, celo jušne testenine.
Če jo pripravimo bolj gosto, jo lahko uporabimo kot polivko za testenine.
Za 4 osebe:
1 kg zelenega paradižnika
2 krompirja
1 čebula
3 stroki česna
200 g slanine
sol, poper, olje
lovorjev list, timijan
sveži peteršilj, bazilika
Česen in čebulo olupimo in sesekljamo, paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Krompir olupimo in nakockamo. Slanino narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, in ko zadiši, še narezan paradižnik in krompir. Premešamo in dolijemo za prst vode. Dušimo, dokler paradižnik ne uvene. Dodamo timijan in lovor, solimo in popramo ter zalijemo z vodo. Zavremo, dodamo še nasekljano baziliko in na majhnem ognju kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Na hitro zmeljemo s paličnim mešalnikom, le toliko, da se juha zgosti. V ponvi na malo olja popečemo slanino in jo dodamo juhi. Potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem in postrežemo.