Recept za poletne dni: paprike iz pečice
Gobe rešijo zagato, ko ne vemo, kakšen nadev bi pripravili za zelenjavo, na primer bučke, jajčevce ali papriko, ki jo bomo spekli v pečici. Uporabimo sveže jurčke, lisičke ali druge gobe, ki smo jih nabrali v gozdu, če jih ni, pa so vselej na voljo šampinjoni v trgovini.
Za 4 osebe:
500 g svežih jurčkov
1 čebula
4 paprike
3 stroki česna
3 žlice skute
150 g naribanega sira
1 jajce
2–3 žlice krušnih drobtin
sesekljan peteršilj
sol, poper, oljčno olje
Česen in čebulo olupimo in sesekljamo. Gobe očistimo in narežemo na lističe. Na vročem olju stekleno popražimo čebulo, dodamo gobe in strt česen, pražimo še 5 minut. Nekoliko ohladimo in primešamo skuto ter jajce. Solimo in popramo, dodamo drobtine. Premešamo. Paprike po dolgem prerežemo na polovice, očistimo ter nadevamo, položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pokrito s folijo pečemo na 200 stopinj 30 minut; odstranimo folijo, potresemo z naribanim sirom in pečemo še 10 minut.
Sveže gobe operemo z vodo le, če je nujno, sicer jih le očistimo s krtačko ali olupimo. Solimo jih šele na koncu, sicer spustijo preveč vode. Čeprav so zelo okusne, jih ne uživajmo prepogosto, saj so težko prebavljive.