Recept za pripravo gratiniranih bučk
Lahko jed postrežemo samostojno ali kot prilogo.
Odpri galerijo
Jedi, pečene v pečici, potresemo z naribanim sirom, da se raztopi in naredi mamljivo, zlato rumeno skorjo. Bolj je sir masten, lepše se raztopi, manj mastni siri naredijo bolj čvrsto skorjo. Odlično dopolnijo tako mesne kot zelenjavne jedi, dodajamo jih k testeninam, rižu in različnim kašam. Nariban sir, na primer parmezan, ki ga sicer potresemo po testeninah, vmešamo v rižoto, da bo dobila poseben okus in malce lepljivo strukturo. Iz sira in zelenjave pripravimo jed, ki spominja na pico, le da podlaga ni iz testa.
Za 4 osebe:
4 manjše bučke
250 g naribanega sira
1 skodelica paradižnikove omake
3 stroki česna
sol, poper, timijan, rožmarin
Bučke očistimo, po potrebi olupimo. Narežemo po dolgem na polovice in izdolbemo semena. Posolimo in pustimo stati petnajst minut, potem popivnamo tekočino, ki se je izločila. Namažemo s paradižnikovo omako, v katero smo zmešali strt česen, rahlo solimo in popramo. Potresemo z zdrobljenim timijanom in rožmarinom ter naribanim sirom. Naložimo v pomaščen pekač in pečemo slabe pol ure na 200 stopinjah. Okrasimo s svežim peteršiljem.
4 manjše bučke
250 g naribanega sira
1 skodelica paradižnikove omake
3 stroki česna
sol, poper, timijan, rožmarin
Bučke očistimo, po potrebi olupimo. Narežemo po dolgem na polovice in izdolbemo semena. Posolimo in pustimo stati petnajst minut, potem popivnamo tekočino, ki se je izločila. Namažemo s paradižnikovo omako, v katero smo zmešali strt česen, rahlo solimo in popramo. Potresemo z zdrobljenim timijanom in rožmarinom ter naribanim sirom. Naložimo v pomaščen pekač in pečemo slabe pol ure na 200 stopinjah. Okrasimo s svežim peteršiljem.