Recept za sladko-pekoče bombone: kandirani ingver
Z malo truda in nekaj časa pripravimo imenitne domače sladko-pekoče bombone. Res je, da vsebujejo precej sladkorja, a njihova osnova je zdrav ingver, zato si jih tu in tam privoščimo brez slabe vesti. Pripravimo jih na zalogo in hranimo v dobro zaprti škatli za piškote, najbolje kovinski.
Preden vanjo stresemo bombone, jo obložimo s papirnato servieto ali papirjem za peko. Sladki ingver ponudimo ob čaju ali mleku, primeren je tudi za darilo. Sirup, ki ostane pri kuhanju ingverja, spravimo in uporabimo kot sladilo za čaj ali sladice.
Za 4 osebe:
200 g svežega ingverja
sladkor
voda
Sveži ingver operemo in damo v lonec. Zalijemo z vodo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju približno petinštirideset minut. Odcedimo in počakamo, da se ohladi, potem ga olupimo in narežemo na majhne, čim bolj enakomerne kocke. Stehtamo in odmerimo enako količino sladkorja. Vse skupaj stresemo v lonec in zalijemo z vodo, da so sestavine pokrite. Na majhnem ognju mešamo, dokler se sladkor povsem ne stopi. Potem kuhamo še toliko časa, da se tekočina spremeni v gost sirup, vmes večkrat premešamo. Ingverjeve kocke poberemo iz sirupa s penovko, jih stresemo na papir za peko in pustimo, da se ohladijo. Nato jih potresemo s sladkorjem v prahu in premešamo.