RECEPT
Recept za vinsko omako
Lepo se ujame s kuhano govedino; vinska omaka je bolj redko na jedilniku, zato je nekaj posebnega.
Odpri galerijo
Vino ni le pijača, pogosto se znajde v jedilnikih za pripravo različnih jedi, tako mesnih in zelenjavnih kot sladic.
Odlična je vinska krema, pripravljena iz mleka, jajc, pudinga in seveda vina, priljubljena sladka pijača je vinski šodo iz jajc, sladkorja in vina, iz mladih let pa se spomnim posebnega peciva, ki smo mu rekli pijana baba.
Recept je preprost, navaden biskvit prelijemo z vročim kuhanim vinom, da se dobro prepoji. Pecivo je okusno, ravno prav sladko in malo kiselkasto, od kod mu ime, pa ni težko ugotoviti.
K mesu, denimo kuhani govedini ali na žaru pečenim mesninam, so nekoč pogosto postregli vinsko omako, ki jo nekateri pripravljajo s čebulo, drugi brez, in je lahko iz belega ali rdečega vina.
Odlična je vinska krema, pripravljena iz mleka, jajc, pudinga in seveda vina, priljubljena sladka pijača je vinski šodo iz jajc, sladkorja in vina, iz mladih let pa se spomnim posebnega peciva, ki smo mu rekli pijana baba.
Za 4 osebe:
3 dcl vina, belega ali rdečega
1 žlica moke
1 rezina masla
1 žlica sladkorja
sol, cimet, klinčki
V kozici stopimo maslo, dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da oveni. Dodamo sladkor, premešamo, potresemo z moko in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, gladko premešamo in po potrebi razredčimo z vodo. Dodamo sol, cimet in klinčke in pustimo prevreti. Omako precedimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom, po želji dodamo malo masla. Postrežemo k mesu, najbolje se poda h kuhani govedini.
3 dcl vina, belega ali rdečega
1 žlica moke
1 rezina masla
1 žlica sladkorja
sol, cimet, klinčki
V kozici stopimo maslo, dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da oveni. Dodamo sladkor, premešamo, potresemo z moko in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, gladko premešamo in po potrebi razredčimo z vodo. Dodamo sol, cimet in klinčke in pustimo prevreti. Omako precedimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom, po želji dodamo malo masla. Postrežemo k mesu, najbolje se poda h kuhani govedini.
Recept je preprost, navaden biskvit prelijemo z vročim kuhanim vinom, da se dobro prepoji. Pecivo je okusno, ravno prav sladko in malo kiselkasto, od kod mu ime, pa ni težko ugotoviti.
K mesu, denimo kuhani govedini ali na žaru pečenim mesninam, so nekoč pogosto postregli vinsko omako, ki jo nekateri pripravljajo s čebulo, drugi brez, in je lahko iz belega ali rdečega vina.