Recept: zaviti grisini z makom
Kaj gre najbolje k pivu? Ker je okusov piva res veliko in se raztezajo od svetlih do temnih, so tudi jedi, ki se podajo zraven, raznolike. Največkrat k napitku postrežemo burger, krekerje in grisine. Priprava slednjih je res enostavna. Tokrat smo uporabili ostro moko, s katero so ti grisini postali res hrustljavi in so se med peko čudovito obarvali.
Posuli smo jih z makom in grobo mleto morsko soljo, namesto tega lahko uporabimo semena navadnega ali črnega sezama, nariban sir, zeliščno sol ... A pozor: tako so dobri, da jih boste naslednjič raje zamesili v dvojni količini!
Za približno 30 grisinov:
300 g ostre moke
30 g oljčnega olja
150 g mlačne vode
1 žlička suhega kvasa
1 žlička sladkorja
0,5 žličke soli
1 jajce
žlica maka
ščep grobe morske soli
V mlačni vodi raztopimo kvas, sladkor in žlico moke. Počakamo 15 minut, zatem kvasec vlijemo k moki. Ob rob dodamo sol, prilijemo še olje in zamesimo. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in počakamo kakšno uro, da vzhaja. Razvaljamo na rahlo pomokani površini, premažemo z razžvrkljanim jajcem ter enakomerno posujemo z makom in grobo soljo. Po dolgem prerežemo čez pol, nato pa počez razrežemo na dober centimeter velike kose. Vsak kos zavijemo in grisine v razmikih položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Na 190–200 stopinjah pečemo približno 15 minut, da se lepo obarvajo.