Recept: zavitki z mesom
Sočne zeljne zavitke lahko spečemo v pečici, suhe ali z omako, ali pa jih kuhamo v omaki, podobno kot sarme ali nadevane paprike. Lahko jih nadevamo z mesnim ali drugim nadevom, omejitev pravzaprav ni.
Za 4 osebe:
1 srednje velik ohrovt, 500 g mletega mesa, 1 pest riža, 1 čebula, 3 stroki česna, 1 lonček kisle smetane, 2 žlici paradižnikove omake, maslo, olje, sol, poper, majaron, timijan, kumina
Ohrovt očistimo, osem velikih listov obrežemo (kocene), blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje, na njem svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo meso in na hitro prepražimo. Začinimo, dodamo paradižnikovo omako in na majhnem ognju dušimo pol ure, vmes večkrat premešamo in po potrebi malce zalijemo. Medtem v slani vodi skuhamo riž in ga dodamo mesu. Premešamo in prevremo. Liste ohrovta po sredini premažemo s smetano in nadevamo z mesom. Zavijemo, spnemo z zobotrebcem in zlagamo v pomaščen pekač. Po vrhu potresemo kosme masla in pečemo v pečici na 200 stopinj, dokler se zavitki ne zmehčajo in porjavijo.
Če uporabimo zelo čvrste liste, jih je bolje blanširati, saj so sveži precej trdi in jih je težko zvijati. Mlajše, nežne rastline pa lahko nadevamo tudi povsem surove.