OKUSNO
Recept: zelenjavna fritata
Ni treba vsega poletja preživeti ob surovi zelenjavi, na hitro kuhanih, pečenih ali dušenih jedi je veliko.
Odpri galerijo
Jajčne omlete oziroma fritate so idealna jed za lahko poletno kosilo za tiste, ki jim je samo zelenjava premalo, ne bi pa radi kuhali krompirja, riža, testenin ali kaše za prilogo. Fritata je okusna, zlasti v kombinaciji z zelenjavo. Če nam zadiši meso, ji dodamo nekaj rezin slanine ali pršuta, ki ju prej popečemo.
Da bo bolj rahla, jajcem dodamo malo mleka, če hočemo, da je še bolj nasitna, pa zraven razžvrkljamo še žlico ali dve moke. V tem primeru dodamo malce več mleka. Uporabimo lahko moko iz stročnic, na primer čičerike. Jed dodatno obogatimo z žlico najljubših semen.
Za 4 osebe:
6 jajc
1 dcl mleka
1 večja čebula
3 stroki česna
3 paradižniki
3 paprike
1 šopek mlade špinače
100 g mladega sira
1 šest bučnih semen
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo in narežemo, papriko na rezine, paradižnik na koščke, čebulo in česen nasekljamo. Sir narežemo na kocke. Jajca razžvrkljamo z mlekom, solimo in popramo. V ponvi segrejemo maščobo in na srednjem ognju svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo špinačo, papriko in paradižnik in pražimo približno pet minut. Poberemo iz ponve in na isto maščobo zlijemo jajca. Pečemo dve ali tri minute, nato dodamo zelenjavo in sir ter bučna semena. Pokrijemo in na majhnem ognju pečemo še nekaj minut, da jajca zakrknejo.
6 jajc
1 dcl mleka
1 večja čebula
3 stroki česna
3 paradižniki
3 paprike
1 šopek mlade špinače
100 g mladega sira
1 šest bučnih semen
sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo in narežemo, papriko na rezine, paradižnik na koščke, čebulo in česen nasekljamo. Sir narežemo na kocke. Jajca razžvrkljamo z mlekom, solimo in popramo. V ponvi segrejemo maščobo in na srednjem ognju svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo špinačo, papriko in paradižnik in pražimo približno pet minut. Poberemo iz ponve in na isto maščobo zlijemo jajca. Pečemo dve ali tri minute, nato dodamo zelenjavo in sir ter bučna semena. Pokrijemo in na majhnem ognju pečemo še nekaj minut, da jajca zakrknejo.
Da bo bolj rahla, jajcem dodamo malo mleka, če hočemo, da je še bolj nasitna, pa zraven razžvrkljamo še žlico ali dve moke. V tem primeru dodamo malce več mleka. Uporabimo lahko moko iz stročnic, na primer čičerike. Jed dodatno obogatimo z žlico najljubših semen.