Recept: zelenjavna galeta
Zelenjavno galeto ponudimo za malico ali kosilo. Zraven si privoščimo skledo sveže solate, lahko tudi kos mesa.
Ponudimo jo ob popoldanskem klepetu ob kozarcu vina, seveda se zraven podajo domače zeliščne osvežilne pijače. Da bo ravno prav sočna, testo pa krhko in ne razmočeno, je ne smemo preveč obložiti.
Za 4 osebe
Testo:
125 g bele moke
125 g polnozrnate moke
150 g masla
1 jajce
0,5 žličke soli
1 žlička sladkorja
cca 5 žlic vode
Nadev:
1 čebula
1 jajčevec
4 paradižniki
200 g mocarele
sol, poper, origano
sveža bazilika
Moko presejemo v skledo, dodamo sladkor in sol ter premešamo. Potresemo z na kose narezanim hladnim maslom in na hitro zgnetemo. Postopno prilivamo vodo in zamesimo v gladko, kompaktno testo, ki se ne sme prijemati prstov. Oblikujemo v kepo in postavimo na hladno.
Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Jajčevec in paradižnik očistimo in operemo, jajčevec po potrebi olupimo. Oboje narežemo na pol centimetra debele rezine. Narežemo tudi mocarelo.
Testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Najprej ga obložimo z rezinami čebule, potem s sirom, po vrhu še z jajčevci in paradižnikom. Solimo in popramo ter potresemo z baziliko. Dodamo še nekaj rezin masla in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija. Pečemo dvajset minut, po vrhu potresemo svežo baziliko in pečemo še dobrih dvajset minut.