Recept: zelenjavno-mesni narastek
Narastki vseh vrst so kot nalašč za zimsko kosilo, za katero porabimo zelenjavo iz shrambe. Por je na voljo tako rekoč vso zimo, zraven se poda špinača ali blitva, vse pa popestrimo še z barvito zelenjavo, na primer korenjem.
Če v narastek dodamo vnaprej pripravljeno mleto meso, naj bo tudi zelenjava kuhana oziroma blanširana. Tako bomo jed, potreseno s sirom, na koncu v pečici le še zapekli, preliv lahko naredimo tudi iz smetane in jajc.
Za 4 osebe:
400 g mletega mesa
1 por
3 veliki listi špinače
4 večji krompirji
2 dcl mleka
1 lonček jogurta
2 žlici moke
4 žlice parmezana
olje, sol, poper
Špinačo očistimo, natrgamo na večje kose in prevremo v slani vodi. Por očistimo, narežemo na kolobarje in na hitro prepražimo na vročem olju. Dodamo mleto meso, solimo in popramo. Pražimo, dokler se meso ne zmehča. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in skuhamo v osoljeni vodi. Na olju svetlo zarumenimo moko, dolijemo mleko in med mešanjem segrevamo, dokler se ne zgosti. Ko je zmes gosta in gladka, dodamo jogurt ter solimo in popramo. Dobro premešamo. V naoljen pekač naložimo krompir in čezenj mesno omako. Pokrijemo z blanširano špinačo, prelijemo z jogurtovo omako in potresemo z naribanim parmezanom. Pečemo na 200 stopinj dobrih deset minut oziroma dokler se jed ne zapeče.