Recept: zeliščni namaz
Zeliščna skuta je lahek in osvežujoč poletni obrok. Pripravimo jo s poljubnimi zelišči ali zelenjavo, da bo namaz mehak in mazljiv, dodajamo kislo smetano, jogurt ali olje. Uporabimo kakovostna olja, ki so nam po okusu najbolj povšeči, na primer oljčno ali sončnično, pa tudi druga, denimo bučno. Namazi so lahko povsem gladki ali z grobimi koščki.
Za 4 osebe:
300 g skute
2 pesti listov kapucinke
1 pest cvetov kapucinke
2 stroka česna
2 žlici oljčnega olja
1 šopek drobnjaka
sol, poper
1 pest orehov
Česen olupimo in stremo, orehe nasekljamo. Prav tako drobno nasekljamo drobnjak in kapucinko. Skuto stresemo v skledo in potresemo s česnom, orehi, drobnjakom in kapucinko. Pretlačimo z vilicami in dobro premešamo. Dodamo olje, toliko, da bo skuta bolj mazljiva, ter po okusu solimo in popramo. Še enkrat temeljito premešamo in nadevamo v servirno skodelico. Okrasimo s cvetovi kapucinke in postrežemo s kruhom.
Če želimo gladkega, zelišča in zelenjavo zmeljemo v blenderju in potem vmešamo v skuto, za grob namaz pa sestavine sesekljamo. Tako pripravljeno skuto ponudimo s kruhom, lahko pa jo dodamo krompirju v oblicah ali kuhanemu v kosih, tudi s testeninami se bo imenitno ujela. Še skleda sveže solate in popolno kosilo je nared.