SLASTNO
Recept: zeliščno maslo
Namažemo ga na kruh, z njim zabelimo različne jedi.
Odpri galerijo
Maslo obogatimo z zelišči ali poljubnimi začimbami, denimo s poprom ali čilijem, če nam je všeč pikantna hrana, pa tudi sesekljanimi suhimi paradižniki. Praviloma bo uporabno tako dolgo, kot je maslo sicer, razen če uporabimo hitreje pokvarljive sestavine. Hranimo ga v hladilniku, lahko pa ga za nekaj mesecev tudi zamrznemo.
Zeliščno maslo namažemo na popečene kruhke, koščke pa lahko potresemo po pečenih jedeh, mesu, krompirju ali zelenjavi, prileže se tudi k morskim jedem.
Zeliščno maslo namažemo na popečene kruhke, koščke pa lahko potresemo po pečenih jedeh, mesu, krompirju ali zelenjavi, prileže se tudi k morskim jedem.
Za 4 osebe:
1 zavitek masla
1 šopek svežih začimb: peteršilj, timijan, bazilika, origano, drobnjak, rožmarin
2–3 stroki česna
lupinica ene limone
Maslo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Česen olupimo in stisnemo ali drobno sesekljamo. Razporedimo ga po deski in s topim delom noža še dodatno stisnemo, da nastane čim bolj gladka zmes. Zelišča očistimo in operemo, dobro osušimo in zelo drobno sesekljamo. Stresemo v skodelico, dodamo česen in nastrgano limonino lupino ter dobro premešamo. V večji skledi čim bolj gladko razmešamo maslo in dodamo zelišča. Z žlico temeljito premešamo, da se zelišča čim bolj enakomerno razdelijo po osnovi. Nadevamo v posodo, dobro zapremo in postavimo v hladilnik. Lahko ga kot rulado zavijemo v peki papir in ohladimo.
1 zavitek masla
1 šopek svežih začimb: peteršilj, timijan, bazilika, origano, drobnjak, rožmarin
2–3 stroki česna
lupinica ene limone
Maslo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Česen olupimo in stisnemo ali drobno sesekljamo. Razporedimo ga po deski in s topim delom noža še dodatno stisnemo, da nastane čim bolj gladka zmes. Zelišča očistimo in operemo, dobro osušimo in zelo drobno sesekljamo. Stresemo v skodelico, dodamo česen in nastrgano limonino lupino ter dobro premešamo. V večji skledi čim bolj gladko razmešamo maslo in dodamo zelišča. Z žlico temeljito premešamo, da se zelišča čim bolj enakomerno razdelijo po osnovi. Nadevamo v posodo, dobro zapremo in postavimo v hladilnik. Lahko ga kot rulado zavijemo v peki papir in ohladimo.