Recept: zeljna pita
Iz zelja ali druge zelenjave pripravimo pito in ponudimo toplo ali hladno.
Odpri galerijo
Dušeno zelje je okusna in preprosta jed, poleg solate ena najbolj priljubljenih zeljnih jedi. Za osnovno različico potrebujemo le čebulo in zelje ter nekaj dodatkov, glavo lahko naribamo ali narežemo, bodisi na kocke bodisi na rezance.
Dušeno zelje ponudimo kot prilogo k mesu, zraven se poda kuhan krompir v kosih, za spremembo pa z njim nadevamo pito kot v našem receptu. Sveže je odlično v solati, samostojni ali mešani, pri izboru zelenjave ni nobenih pravil: dobro se ujame tako rekoč z vsemi vrstami.
Dušeno zelje ponudimo kot prilogo k mesu, zraven se poda kuhan krompir v kosih, za spremembo pa z njim nadevamo pito kot v našem receptu. Sveže je odlično v solati, samostojni ali mešani, pri izboru zelenjave ni nobenih pravil: dobro se ujame tako rekoč z vsemi vrstami.
Za 4 osebe:
0,5 kg zelja
1 večja čebula
3 stroki česna
1 korenček
4 listi vlečenega testa
1 žlica paradižnikove omake
1 jajce
2 žlici kisle smetane
sol, poper, kumina, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in nanj stresemo čebulo. Pražimo, dokler ne postekleni, in dodamo česen ter nariban korenček. Ko zadiši, dodamo še naribano zelje in zalijemo z malo vode. Začinimo s soljo, poprom in kumino in zalijemo z malo vode ter dodamo paradižnikovo omako. Dušimo približno dvajset minut, da se zelje zmehča. V pomaščen pekač položimo dva lista testa, tako da ju vmes premažemo z oljem. Po testu enakomerno porazdelimo zelje in pokrijemo z dvema plastema testa. Premažemo z razžvrkljano smetano in jajcem. Pečemo slabe pol ure na 190 stopinj.
0,5 kg zelja
1 večja čebula
3 stroki česna
1 korenček
4 listi vlečenega testa
1 žlica paradižnikove omake
1 jajce
2 žlici kisle smetane
sol, poper, kumina, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in nanj stresemo čebulo. Pražimo, dokler ne postekleni, in dodamo česen ter nariban korenček. Ko zadiši, dodamo še naribano zelje in zalijemo z malo vode. Začinimo s soljo, poprom in kumino in zalijemo z malo vode ter dodamo paradižnikovo omako. Dušimo približno dvajset minut, da se zelje zmehča. V pomaščen pekač položimo dva lista testa, tako da ju vmes premažemo z oljem. Po testu enakomerno porazdelimo zelje in pokrijemo z dvema plastema testa. Premažemo z razžvrkljano smetano in jajcem. Pečemo slabe pol ure na 190 stopinj.