Recept: žitne ploščice
Z žitnimi ploščicami potešimo nenadno lakoto in potrebo po sladkorju, ki jo začutimo na primer po treningu ali drugih večjih telesnih naporih. Lahko jih kupimo prav v vsaki trgovini, vendar so industrijsko pripravljene običajno zelo sladke.
Če jih pripravimo sami, namesto sladkorja uporabimo med, kosmiče, oreške in semena pa lahko poljubno mešamo, poskrbimo le za pravo razmerje. Da ploščice ne bodo razpadle, v maso vmešamo nekaj rezin na sobno temperaturo ogretega masla oziroma nekaj žlic kokosovega olja.
Za 4 osebe:
50 g ovsenih kosmičev,
200 g mešanih oreškov (mandlji, lešniki, orehi),
100 g mešanega suhega sadja (brusnice, rozine, dateljni, marelice, fige),
4 žlice medu,
3 rezine masla,
2 žlici mešanih semen
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Oreške in kosmiče grobo zmeljemo, suho sadje drobno nasekljamo. Vse sestavine stresemo v skledo, dodamo semena in premešamo. Maslo zmehčamo in gladko razmešamo z medom, lahko tudi z mikserjem. Dodamo k mešanici kosmičev in oreškov ter premešamo, da dobimo kompaktno zmes. Pekač obložimo s peki papirjem in maso enakomerno porazdelimo po njem, v višini do dva centimetra, pečemo dobrih dvajset minut. Ohladimo in narežemo na ploščice oziroma koščke. Hranimo v dobro zaprti posodi v hladnem prostoru.