MAKEDONSKI NAVDIH
Recepti: Risto - Džole Georgi
Peče odlične pice in domač kruh, zelo rad ustvarja po navdihu.
Odpri galerijo
Makedonec Risto - Džole Georgi že več kot 26 let kuha v Sloveniji. Peče odlične pice in domač kruh, zelo rad ustvarja po navdihu. Uporablja domače sestavine, navdih pa dobi v domačih starih makedonskih jedeh, saj bi jih rad približal tudi gostom v Gostilni in Pizzeriji Ham Ham Bizovik. Rad ima jedi na žlico, ki so lahke in preprosto začinjene. Uporablja veliko zelenjave in domačo ozimnico, saj jo lahko uporabljaš vse leto, ne glede na letni čas.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Mleko, zelenjava, jajca, domača loza, domača šunka.
Idealna hrana? Jedi iz rib.
Najljubša restavracija? Gostilna in Pizzerija Ham Ham Bizovik, Ljubljana.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Kaviar.
Običajen zajtrk? Pečena jajca s slanino.
Kava ali čaj? Čaj.
Alkoholna pijača? Mastika.
Brezalkoholna pijača? Voda.
Najljubša delikatesa? Domača dimljena klobasa.
Čokolada ali sadje? Sadje.
Sladko ali slano? Slano.
Začimba? Pekoča rdeča paprika v prahu.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Belo Gašper (drugače belo Smederevka), rdeče Gašper.
Najljubša ozimnica? Lutenica.
Najljubše meso? Svinjina.
Najljubša riba? Postrv.
Česa ne jeste? Jem vse.
Nujen kuhinjski pripomoček? Oster nož.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Mleko, zelenjava, jajca, domača loza, domača šunka.
Idealna hrana? Jedi iz rib.
Najljubša restavracija? Gostilna in Pizzerija Ham Ham Bizovik, Ljubljana.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Kaviar.
Običajen zajtrk? Pečena jajca s slanino.
Kava ali čaj? Čaj.
Alkoholna pijača? Mastika.
Brezalkoholna pijača? Voda.
Najljubša delikatesa? Domača dimljena klobasa.
Čokolada ali sadje? Sadje.
Sladko ali slano? Slano.
Začimba? Pekoča rdeča paprika v prahu.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Belo Gašper (drugače belo Smederevka), rdeče Gašper.
Najljubša ozimnica? Lutenica.
Najljubše meso? Svinjina.
Najljubša riba? Postrv.
Česa ne jeste? Jem vse.
Nujen kuhinjski pripomoček? Oster nož.
Postrv na ohridski način
Ribe operemo in jim odstranimo glavno kost.
Bučko narežemo na kocke, korenje očistimo in narežemo na manjše kocke, dodamo kuhano koruzo in vse skupaj prepražimo. Dodamo kuhan riž in zmešamo; s tem nadevamo postrvi, zapremo jih z daljšim zobotrebcem. Zložimo jih v pekač na peki papir. Ribe pečemo na 180 stopinj Celzija približno 20 min. Zraven ponudimo blitvo s krompirjem ali kuhan riž in kuhano zelenjavo.
Za 4 osebe:
4 postrvi
1 bučka
2 korenčka
100 g kuhane koruze
100 g kuhanega riža
Ribe operemo in jim odstranimo glavno kost.
Bučko narežemo na kocke, korenje očistimo in narežemo na manjše kocke, dodamo kuhano koruzo in vse skupaj prepražimo. Dodamo kuhan riž in zmešamo; s tem nadevamo postrvi, zapremo jih z daljšim zobotrebcem. Zložimo jih v pekač na peki papir. Ribe pečemo na 180 stopinj Celzija približno 20 min. Zraven ponudimo blitvo s krompirjem ali kuhan riž in kuhano zelenjavo.
Za 4 osebe:
4 postrvi
1 bučka
2 korenčka
100 g kuhane koruze
100 g kuhanega riža
Lutenica z umešanimi jajciNa svinjski masti prepražimo lutenico, umešamo stepena jajca in premešamo. Ko jajca dobijo lepo rumeno barvo, postrežemo še toplo. Zraven ponudimo beli slani sir (feta) in domač kruh.
Za 4 osebe:
780 g lutenice (pekoče ali nepekoče)
8 jajc
1 žlica svinjske masti
1 paradižnik
1 melancana
1 rdeča paprika
Za 4 osebe:
780 g lutenice (pekoče ali nepekoče)
8 jajc
1 žlica svinjske masti
1 paradižnik
1 melancana
1 rdeča paprika
Ocvrte krvavice
Krvavice spečemo in jih ohladimo. Narežemo jih na primerne kose in jih spaniramo po dunajsko. Ocvremo jih v vroči svinjski masti in položimo na papirnat prtiček. Kislo zelje operemo. Damo ga v posodo, kjer smo na svinjski masti malce prepražili domačo slanino. Vse skupaj dušimo. Segrejemo in stopimo ocvirke ter z njimi posujemo kislo zelje. Ponudimo ga z ocvrto krvavico.
za 4 osebe:
4 krvavice
0,5 kg svinjske masti
4 jajca
500 g moke
500 g krušnih drobtin
2 veliki žlici ocvirkov
1 velika žlica svinjske masti
100 g domače slanine
800 g kislega zelja
Krvavice spečemo in jih ohladimo. Narežemo jih na primerne kose in jih spaniramo po dunajsko. Ocvremo jih v vroči svinjski masti in položimo na papirnat prtiček. Kislo zelje operemo. Damo ga v posodo, kjer smo na svinjski masti malce prepražili domačo slanino. Vse skupaj dušimo. Segrejemo in stopimo ocvirke ter z njimi posujemo kislo zelje. Ponudimo ga z ocvrto krvavico.
za 4 osebe:
4 krvavice
0,5 kg svinjske masti
4 jajca
500 g moke
500 g krušnih drobtin
2 veliki žlici ocvirkov
1 velika žlica svinjske masti
100 g domače slanine
800 g kislega zelja
Gravče tavčeČebulo prepražimo, dodamo žličko sladke rdeče paprike in kuhan fižol, ki smo ga posebej skuhali. Solimo, popramo, okrasimo s špičasto rdečo papriko in preložimo v ognjevarno glineno posodo. Pečemo v pečici na 220 stopinj približno 25 minut. Postrežemo vroče v lončeni posodi.
Za 4 osebe:
500 g tetovca
800 g čebule
1 žlička sladke rdeče paprike
4 cele sušene paprike
sol, poper
Za 4 osebe:
500 g tetovca
800 g čebule
1 žlička sladke rdeče paprike
4 cele sušene paprike
sol, poper
Odojek v domači lepinji
V mlačni vodi stopimo kvas, sladkor in sol. Pustimo stati eno uro na toplem, da vzhaja. Stresemo v moko in gnetemo z rokami. Po potrebi dodajamo moko ali vodo in gnetemo. Postimo stati 30 minut na toplem. Testo oblikujemo v 300 g velike hlebčke. Pečemo jih v ogreti pečici na 250 stopinj C približno 8 minut.
Odojka ali kos plečk (približno 2 kg) nasolimo in pustimo malce stati. V pečici, ogreti na 180 stopinj, ga pečemo najmanj dve uri. Ko postane koža hrustljava, ga vzamemo ven in ohladimo. Na drobno ga narežemo in meso položimo na prerezano lepinjo, ki smo jo obložili z listom solate, rezinami paradižnika ter nasekljano čebulo. Prekrijemo z drugim delom lepinje in postrežemo.
Za 4 osebe:
pečen odojek – 800 g
200 g čebule
300 g paradižnika
50 g zelene solate
Lepinje:
1 kg bele moke tip 500
1 kocka kvasa (42 g)
1 žlička soli
1 žlička sladkorja
V mlačni vodi stopimo kvas, sladkor in sol. Pustimo stati eno uro na toplem, da vzhaja. Stresemo v moko in gnetemo z rokami. Po potrebi dodajamo moko ali vodo in gnetemo. Postimo stati 30 minut na toplem. Testo oblikujemo v 300 g velike hlebčke. Pečemo jih v ogreti pečici na 250 stopinj C približno 8 minut.
Odojka ali kos plečk (približno 2 kg) nasolimo in pustimo malce stati. V pečici, ogreti na 180 stopinj, ga pečemo najmanj dve uri. Ko postane koža hrustljava, ga vzamemo ven in ohladimo. Na drobno ga narežemo in meso položimo na prerezano lepinjo, ki smo jo obložili z listom solate, rezinami paradižnika ter nasekljano čebulo. Prekrijemo z drugim delom lepinje in postrežemo.
Za 4 osebe:
pečen odojek – 800 g
200 g čebule
300 g paradižnika
50 g zelene solate
Lepinje:
1 kg bele moke tip 500
1 kocka kvasa (42 g)
1 žlička soli
1 žlička sladkorja
Kmečko meso
Naredimo preliv iz olja, belega vina, soli in popra ter ga pristavimo na ogenj, da zavre.
Meso narežemo na majhne kocke in ga na hitro prepražimo, narežemo še zelenjavo in jo na čebuli prepražimo. Meso in zelenjavo skupaj premešamo in položimo v globok pekač, prelijemo s prelivom. Pečemo na 250 stopinjah Celzija 15 minut.
Za 4 osebe:
400 g svinjskega vratu
400 g piščančjih prsi
400 g prekajene svinjine
2 pora
500 g čebule
1 koleraba
1 korenček
250 g svežih šampinjonov
0,5 l belega vina
1 dl olja
sol, poper
Naredimo preliv iz olja, belega vina, soli in popra ter ga pristavimo na ogenj, da zavre.
Meso narežemo na majhne kocke in ga na hitro prepražimo, narežemo še zelenjavo in jo na čebuli prepražimo. Meso in zelenjavo skupaj premešamo in položimo v globok pekač, prelijemo s prelivom. Pečemo na 250 stopinjah Celzija 15 minut.
Za 4 osebe:
400 g svinjskega vratu
400 g piščančjih prsi
400 g prekajene svinjine
2 pora
500 g čebule
1 koleraba
1 korenček
250 g svežih šampinjonov
0,5 l belega vina
1 dl olja
sol, poper
Štipska pastermija
Testo je podobno kakor za lepinje, samo da ga oblikujemo v obliko čolna.
Meso kareja narežemo na kocke in ga začinimo s soljo, poprom, mleto rdečo papriko in pustimo stati v marinadi 24 ur. Marinirano stresemo v narejene čolničke in damo peči na 250 stopinj za 8 min. Pečica mora biti že prej močno ogreta. Ko serviramo, robove testa premažemo z oljem in dodamo sladke ali pekoče feferone.
Za 4 osebe:
800 g svinjskega kareja
sol, poper
mleta rdeča paprika
testo za lepinje
Testo je podobno kakor za lepinje, samo da ga oblikujemo v obliko čolna.
Meso kareja narežemo na kocke in ga začinimo s soljo, poprom, mleto rdečo papriko in pustimo stati v marinadi 24 ur. Marinirano stresemo v narejene čolničke in damo peči na 250 stopinj za 8 min. Pečica mora biti že prej močno ogreta. Ko serviramo, robove testa premažemo z oljem in dodamo sladke ali pekoče feferone.
Za 4 osebe:
800 g svinjskega kareja
sol, poper
mleta rdeča paprika
testo za lepinje