NAJ DIŠI PO PIŠKOTIH
Recepti za slastne piškote
Prazniki so pred vrati, čas je za peko, s katero pogostimo obiske ali pa sladke grižljaje namenimo za darilo in pokažemo ljubezen in naklonjenost, ki ju ni mogoče kupiti.
Odpri galerijo
Če prej ne, vsako leto decembra iz kuhinje zadiši po cimetu, vanilji, maslu, limonini in pomarančni lupinici, skratka: piškotkih. Vsako leto spečemo nekaj klasičnih in vsakokrat iščemo kaj novega, drugačnega, še bolj dišečega in še bolj slastnega.
Čokoladni ali masleni, medeni ali ovseni, polnjeni s čokolado ali marmelado, s kandiranim sadjem ali oreščki, zvezdice, rožice, kroglice, smrečice pa seveda rogljički ... Nešteto jih je! V lični škatlici ali steklenem kozarčku so lahko čudovito darilo. Prazniki so pred vrati, da bo miza še lepša in si bodo otroci in mladi po srcu izpolnili željo po sladkem, ponujamo nekaj receptov za praznične piškotke. Naj tudi vaša kuhinja zadiši kot najboljša pariška slaščičarna.
Čokoladni ali masleni, medeni ali ovseni, polnjeni s čokolado ali marmelado, s kandiranim sadjem ali oreščki, zvezdice, rožice, kroglice, smrečice pa seveda rogljički ... Nešteto jih je! V lični škatlici ali steklenem kozarčku so lahko čudovito darilo. Prazniki so pred vrati, da bo miza še lepša in si bodo otroci in mladi po srcu izpolnili željo po sladkem, ponujamo nekaj receptov za praznične piškotke. Naj tudi vaša kuhinja zadiši kot najboljša pariška slaščičarna.
Linški piškotiMaslo in sladkor penasto umešamo, dodamo limonov sladkor ali naribano lupinico, sol, cimet, jajce in dobro zmešamo. V skledi zmešamo moko, prašek za pecivo in mandlje in zmes postopoma dodajamo masleni mešanici. Na koncu dodamo kislo smetano. Testo vzamemo iz sklede in rahlo pregnetemo, pomagamo si z malo moke, da se nam ne lepi na roke. Naredimo kroglo, jo ovijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Delovno površino posujemo z moko, testo razvaljamo na pol centimetra debelo ter z modelčki izrezujemo piškote; najpogosteje izberemo rožice ali zvezdice. Vsak drugi piškot naj ima na sredini luknjico.
Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj polagamo izrezane piškote, pečemo 8 minut. Morajo se rahlo obarvati, nikakor ne smejo biti zelo rjavi. Ko se ohladijo, polne dele namažemo z marmelado in jih pokrijemo s piškotom z luknjico. Posladkamo s sladkorjem v prahu.
Sestavine:
15 dag ostre moke
15 dag mehke moke
50 g mletih mandljev
naravni pecilni prašek (vinski kamen)
20 dag masla
10 dag sladkorja v prahu
vaniljev sladkor
jajce
žlica kisle smetane
limonov sladkor ali naribana lupina pol eko limone
ščepec soli
ščepec cimeta
malinova marmelada
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Delovno površino posujemo z moko, testo razvaljamo na pol centimetra debelo ter z modelčki izrezujemo piškote; najpogosteje izberemo rožice ali zvezdice. Vsak drugi piškot naj ima na sredini luknjico.
Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj polagamo izrezane piškote, pečemo 8 minut. Morajo se rahlo obarvati, nikakor ne smejo biti zelo rjavi. Ko se ohladijo, polne dele namažemo z marmelado in jih pokrijemo s piškotom z luknjico. Posladkamo s sladkorjem v prahu.
Sestavine:
15 dag ostre moke
15 dag mehke moke
50 g mletih mandljev
naravni pecilni prašek (vinski kamen)
20 dag masla
10 dag sladkorja v prahu
vaniljev sladkor
jajce
žlica kisle smetane
limonov sladkor ali naribana lupina pol eko limone
ščepec soli
ščepec cimeta
malinova marmelada
Mehki medenjakiRešetko v pečici postavimo na zgornje vodilo, pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Iz navedenih sestavin zamesimo testo. Z žlico ali rokami zajemamo testo, za oreh veliko, oblikujemo v kroglice in jih polagamo na pekač ter malo pritisnemo z dlanjo, da se sploščijo, med piškoti naj bo 2 cm razmika. Pečemo 7-10 minut. Medenjaki so pečeni, ko se začnejo barvati, po sedmih minutah preverimo, ali so gotovi.
Sestavine:
150 g olja
150 g sladkorja
150 g medu
360 g gladke moke
jajce
žlička sode bikarbone
žlička cimeta ali mešanice začimb za medenjake
Iz navedenih sestavin zamesimo testo. Z žlico ali rokami zajemamo testo, za oreh veliko, oblikujemo v kroglice in jih polagamo na pekač ter malo pritisnemo z dlanjo, da se sploščijo, med piškoti naj bo 2 cm razmika. Pečemo 7-10 minut. Medenjaki so pečeni, ko se začnejo barvati, po sedmih minutah preverimo, ali so gotovi.
Sestavine:
150 g olja
150 g sladkorja
150 g medu
360 g gladke moke
jajce
žlička sode bikarbone
žlička cimeta ali mešanice začimb za medenjake
Ovsene kosmiče in orehe zmeljemo, lahko grobo ali fino, po želji.
V kozici raztopimo maslo, stopljenemu dodamo mlete orehe, kosmiče in 2 žlici sladkorja ter dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo spapirjem za peko. Penasto zmešamo jajce in sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo moko in pecilni prašek ter premešamo. Na koncu dodamo še maslene orehe in kosmiče ter premešamo, da se sestavine dobro povežejo. Na pekač polagamo kepice testa, ki ga zajemamo z žličko. Pečemo 12 minut, da se lepo obarvajo.
Sestavine:
70 g masla
60 g ovsenih kosmičev
60 g orehov
2 žlici trsnega sladkorja
jajce
50 g sladkorja
vaniljev sladkor
ščep soli
60 g polnozrnate moke
pol vrečke naravnega pecilnega praška
V kozici raztopimo maslo, stopljenemu dodamo mlete orehe, kosmiče in 2 žlici sladkorja ter dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo spapirjem za peko. Penasto zmešamo jajce in sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo moko in pecilni prašek ter premešamo. Na koncu dodamo še maslene orehe in kosmiče ter premešamo, da se sestavine dobro povežejo. Na pekač polagamo kepice testa, ki ga zajemamo z žličko. Pečemo 12 minut, da se lepo obarvajo.
Sestavine:
70 g masla
60 g ovsenih kosmičev
60 g orehov
2 žlici trsnega sladkorja
jajce
50 g sladkorja
vaniljev sladkor
ščep soli
60 g polnozrnate moke
pol vrečke naravnega pecilnega praška