DARILO NARAVE

Cvetovi regrata za zdrava jetra, možgane in močno odpornost (recepti)

Sezona regratove solate se počasi izteka, a uporabni so tudi rumeni cvetovi te rastline, ki na različne načine in v različnih oblikah koristi zdravju.
Fotografija: Rumeni cvetovi so uporabni na različne načine. FOTO: Borut Tavčar 
Odpri galerijo
Rumeni cvetovi so uporabni na različne načine. FOTO: Borut Tavčar 

Večina ob omembi regrata pomisli na iz njegovih mladih listkov pripravljeno solato, ki se počasi poslavlja z jedilnikov, kajti po travnikih se že odpirajo zlati cvetovi, kar pomeni, da so listi regata za uživanje v solati že prestari.

A dejstvo je, da so široko uporabni ter zelo zdravi tudi regratovi popki in cvetovi.

Zakaj jih uživati?

Rumene rože vsebujejo številne za zdravje koristne snovi, med drugim antioksidante, ki telo ščitijo pred negativnimi vplivi prostih radikalov, s tem pred kroničnimi vnetnimi boleznimi ter pred nekaterimi oblikami raka.

Imajo blag analgetični učinek, kar pomeni, da blažijo bolečine, zaradi diuretičnega delovanja spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa.

V njih je v dokajšnji količini zastopana snov lecitin, ta je nepogrešljiv za dobro delovanje možganov in niža tveganje za degenerativne poškodbe malih sivih celic, med drugim za alzheimerjevo bolezen. Lecitin pozitivno vpliva še na jetra in spodbuja delovanje tega telesnega filtra.

V regratovih cvetovih so še druge snovi. Denimo vitamina A, C, več vitaminov B-kompelska, betakaroten, železo, kalcij, kalij, cink, pomagajo tudi pri celjenju kožnih poškodb.

FOTO: Mavric Pivk/Delo 
FOTO: Mavric Pivk/Delo 

V večini primerov uživanje pripravkov iz njih ne prinaša tveganja, previdnost velja za alergične na ambrozijo, saj v tem primeru obstaja velika verjetnost alergije na regrat.

Priporočljivi niso za osebe z žolčnimi kamni, osebe, ki uživajo zdravila z diuretičnim učinkom, nosečnice in doječe matere naj se pred uživanjem posvetujejo z zdravnikom.

Tu je nekaj načinov, kako uporabiti regratove cvetove.

Regratov med

Najbrž najbolj znan in razširjen način uporabe.

Za izdelavo potrebujete:

  • štiri skodelice svežih regratovih cvetov
  • štiri skodelice vode
  • štiri skodelice sladkorja
  • eno limono

Priprava:

  • Cvetove brez stebel in zelenega dela operite in posušite na zraku.
  • V velikem loncu zmešajte vodo in sladkor.
  • Segrevajte na zmernem ognju, da se sladkor stopi.
  • Mešanici dodajte cvetove in kuhajte pol ure.
  • Odstavite in pustite, da se vse skupaj ohladi.
  • Precedite skozi gazo, dodajte sok limone, ponovno segrejte in kuhajte, da se mešanica zgosti.
  • V steklenih kozarčkih jo hranite v hladilniku in uporabljajte kot nadomestek za običajen med.

Za drug način potrebujete:

  • 300 gramov regratovih cvetov
  • 300 gramov sladkorja

Priprava:

  • V suhem vremenu nabrane regratove cvetove brez zelenega dela v plasti položite v kozarec.
  • Čez posujte plast sladkorja, nato znova sledijo cvetovi in tako, vse dokler ne napolnite steklenega kozarca.
  • Dobro ga zaprite in postavite na sončno mesto.
  • Ko se sladkor stopi, precedite skozi gazo, iz cvetov iztisnite kar največ tekočine in jo v kozarcu pospravite na temnem, hladnem mestu.

Regratovo olje

Regratovo olje je odlično za nego razpokane, suhe ali drugače poškodovane kože. Prav tako je primerno za masažo bolečih mišic, uporabno je eno leto po pripravi.

Kako ga izdelati

  • Steklen kozarec do polovice napolnite z regratovimi cvetovi in jih prelijte z izbranim oljem (lahko oljčnim, sončničnim, mandljevim, avokadovim, jojobinim …).
  • Na cvetovih lahko pustite zeleni del.
  • Kozarec zaprite.
  • Na soncu ga pustite do dva tedna, v senci od štiri do šest tednov.
  • Občasno pretresite in na koncu precedite ter olje prelijte v steklenico.

Regratov kis

Vse koristne sestavine regratovih cvetov lahko izkoristite v regratovem kisu.

Kako ga pripraviti?

  • Nabrane regratove cvetove splaknite pod vodo, jih posušite in z njimi napolnite steklen kozarec.
  • Prelijte jih z jabolčnim kisom.
  • Zaprite s pokrovčkom in počakajte od štiri do šest tednov.
  • Občasno kozarec pretresite in vsebino na koncu precedite.

Kako uporabljati regratov kis?

  • Zmešajte ga z enako količino vode in z njim po umivanju splaknite lase.
  • Z razredčenim z vodo ublažite pike žuželk.
  • Ob bočečih mišicah ga skodelico dodajte kopeli.
  • Uporabite ga kot preliv za solato.

Regratov čaj

Najenostavnejši način uporabe je regratov čaj, ki razstruplja telo, spodbuja prebavo in čisti kožo, pomaga tudi pri menstrualnih krčih.

Potrebujete:

  • dve čajni žlički posušenih cvetov
  • tri decilitre vode

Priprava:

  • Cvetove prelijte z vrelo vodo, pokrijte in počakajte od pet do deset minut, precedite in uživajte topel čaj.
  • Čaj pripravite od enkrat do trikrat na dan.

Najpreprostejši način uporabe je iz cvetov skuhan čaj. FOTO: Madeleine_steinbach/Gettyimages
Najpreprostejši način uporabe je iz cvetov skuhan čaj. FOTO: Madeleine_steinbach/Gettyimages

Med z regratovimi cvetovi

Izkoristite najboljše iz naravnega medu in cvetov regrata. Ta izjemni pripravek dviguje odpornost in pospešuje prebolevanje različnih dihalnih ali drugih okužb ter vnetij.

Kako ga pripraviti?

  • Naberite cvetove regrata, uporabite samo rumene dele.
  • Z njimi do polovice napolnite steklen kozarec in ga nato do vrha napolnite z naravnim medom.
  • Premešajte, da se izloči zrak, počakajte nekaj dni, da se hranljive snovi izločijo v med.
  • Po želji lahko na koncu mešanico segrejete, ne na več kot 40 stopinj Celzija, in precedite skozi debelejše cedilo ter uživate kot preventivo ali kurativo.
  • Lahko pa dele cvetov pustite v medu. V bistvu so dobrega okusa.

Iz njih lahko lahko nastanejo pripravki za boljše zdravje. FOTO: Madeleine Steinbach/Gettyimages
Iz njih lahko lahko nastanejo pripravki za boljše zdravje. FOTO: Madeleine Steinbach/Gettyimages

Ocvrti regratovi cvetovi

Številne cvetove je mogoče ocvreti, regratovi niso izjema. Lahko so priloga ali samostojen prigrizek.

Potrebujete:

  • regratove cvetove
  • sol
  • mleko
  • moko
  • eno jajce
  • olje za cvrtje

Priprava:

  • Odstranite zeleni del cvetov.
  • V skledi stepite jajce, dodajte sol ter moko in mleko, da dobite primerno testo za pomakanje. Masa naj bo malce gostejša od mase za palačinke.
  • V ponvi segrejte olje.
  • Vsak cvet pomočite v testo in ga ocvrite v vročem olju.

Vloženi popki v kisu

Izkoristite čas, ko cvetovi še niso povsem odprti, in okusne dobrote pripravite iz regratovih popkov.

Te lahko vložite v kisu, takšni so odlična zamenjava za kapre.

Potrebujete:

  • od 200 do 300 gramov regratovih čvrstih popkov
  • približno dva decilitra kisa za vlaganje
  • dva decilitra vode
  • žličko soli
  • žličko sladkorja
  • pet poprovih zrn
  • en lovorov list
  • en narezan strok česna
  • kozarčke za vlaganje

Postopek:

  • Regratove popke dobro operite.
  • V večjem loncu zavrite vodo in dodajte regratove popke.
  • Kuhajte jih pet minut, nato odcedite.
  • V drugem loncu zmešajte kis, sol, sladkor, poper, lovorov list in česen ter mešanico zavrite.
  • S popki napolnite sterilizirane kozarčke.
  • Prelijte jih s kisom, naj bodo povsem prekriti.
  • Dobro zaprite kozarce, popki so dobri po približno treh tednih.

Praženi regratovi popki

Preden se odprejo rumeni cvetovi, naberite regratove popke, jih splaknite, posušite in popražite na oljčnem olju ali maslu. Solite po okusu.

Tako pripravljeni popki so odlični kot prigrizek, dodatek juham ali solatam, priporoča portal The nerdy farm wife.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije