Repa trdo usidrana v slovenski kuhinji: sočna in rahlo ostrega okusa
Repa je trdno usidrana v tradicionalni slovenski kuhinji, naši predniki so jo sejali in uživali že pred stoletji, priljubljena je še danes. Resda čislamo predvsem kislo, a tudi sveža je nadvse okusna, pa še zdrava povrhu. Priznati sicer moramo, da ima nekoliko svojevrsten, oster, malone pikanten okus, ki ni všeč prav vsakomur. Kdor jo ima rad oziroma se je navadi, jo bo pogrešal v zimskih solatah, sendvičih in juhah.
Aleluja je tradicionalna jed iz repnih olupkov.
Lahko jo pripravimo v pečici, običajno jo pečemo z drugo zimsko zelenjavo, korenovkami in gomoljnicami, narezanimi na kocke. Zelenjavo pokapljamo z oljem, po želji začinimo, premešamo in pečemo v pečici. Iz repe skuhamo juho prijetnega okusa, vedeti moramo, da s toplotno obdelavo izgubi ostrino. Če želimo kremno juho, z repo skuhamo krompir ali dva, začinimo in kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo lahko kislo smetano. H gosti kremni juhi se dobro podajo semena in grobo sesekljani oreščki. Podobno skuhamo enolončnico, za katero uporabimo poljubno zelenjavo, juhe pa na koncu ne zmiksamo. Seveda se dobro ujame z okusom mesa, zato jo dodajamo v mesne enolončnice, in sicer s koščki mesa, suhih mesnin ali klobas. Če želimo, da bo imela okus po babičini kuhinji, jo zabelimo s prežganjem. Ne pozabimo na tradicionalno jed iz repnih olupkov, imenovano aleluja, ki je bila nekoč hrana revežev, danes pa jo najdemo v ponudbi boljših gostiln, ki ponujajo tradicionalne jedi.
Kuhano repo in krompir pretlačimo v imeniten pire.