RECEPT
Ribja juha
Ribe so lahko prebavljive in okusne, enkrat si privoščimo pečene, drugič v juhi, izjemoma ocvrte.
Odpri galerijo
Ribe naj bi bile na jedilniku vsaj enkrat na teden, še bolje pogosteje, običajno jih pečemo ali cvremo. A to še zdaleč ni vse, kako jih lahko pripravimo.
Odlične so v brodetih, skupaj z morskimi sadeži ali brez njih, prijetna popestritev domače kuhinje pa je bistra ribja juha, ki je zelo enostavna za pripravo in je primerna celo za popolne kuharske začetnike.
Uporabimo katero koli ribo, belo ali plavo, pazimo le, da bomo čim bolj natančno odstranili kosti. K ribji juhi ponudimo kos kruha, vanjo lahko zakuhamo pest riža.
Odlične so v brodetih, skupaj z morskimi sadeži ali brez njih, prijetna popestritev domače kuhinje pa je bistra ribja juha, ki je zelo enostavna za pripravo in je primerna celo za popolne kuharske začetnike.
Uporabimo katero koli ribo, belo ali plavo, pazimo le, da bomo čim bolj natančno odstranili kosti. K ribji juhi ponudimo kos kruha, vanjo lahko zakuhamo pest riža.
Za 4 osebe:
2 beli ribi po izbiri
2–3 krompirji
1 čebula
2–3 stroki česna
1 paradižnik
1 korenček
2 pasirana paradižnika
1 dcl belega vina
sol, poper, oljčno olje, lovorjev list
šopek peteršilja
Ribe očistimo in razkosamo, pri tem natančno odstranimo kosti. Korenje, krompir in paradižnik očistimo in narežemo na koščke, čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem zarumenimo čebulo in korenje. Dodamo paradižnik in malce vina. Premešamo in dušimo minuto ali dve. Dodamo ribe, lovorjev list in česen ter prepražimo. Zalijemo z vodo, dodamo krompir in pasiran paradižnik, solimo in popramo ter pustimo rahlo vreti dobre pol ure. Okrasimo s svežim peteršiljem.
2 beli ribi po izbiri
2–3 krompirji
1 čebula
2–3 stroki česna
1 paradižnik
1 korenček
2 pasirana paradižnika
1 dcl belega vina
sol, poper, oljčno olje, lovorjev list
šopek peteršilja
Ribe očistimo in razkosamo, pri tem natančno odstranimo kosti. Korenje, krompir in paradižnik očistimo in narežemo na koščke, čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem zarumenimo čebulo in korenje. Dodamo paradižnik in malce vina. Premešamo in dušimo minuto ali dve. Dodamo ribe, lovorjev list in česen ter prepražimo. Zalijemo z vodo, dodamo krompir in pasiran paradižnik, solimo in popramo ter pustimo rahlo vreti dobre pol ure. Okrasimo s svežim peteršiljem.