RECEPT
Ribja juha
V pozni, mrzli pomladi tekne juha, naj bo paradižnikova ali ribja, še boljša je kombinacija obeh.
Odpri galerijo
Ribjo juho lahko skuhamo bistro, podobno kot mesno, odlična pa je v kombinaciji z zrelim paradižnikom. Ker se sezona tega še ni začela, namesto zrelih plodov uporabimo pelate iz pločevinke ali še bolje domačo omako.
Seveda lahko ribe in paradižnik kombiniramo tudi v drugih jedeh, zanimiva je riba iz pečice, ki ji med peko dodamo nekaj češnjevih paradižnikov, če so veliki, jih prerežemo na pol. Podobno jed pripravimo v ponvi, le da namesto cele ribe uporabimo fileje. Med peko naj bo ponev pokrita, šele na koncu jo odkrijemo, da izpari morebitna tekočina.
Za 4 osebe:
0,5 kg fileja bele morske ribe
3 zreli paradižniki
1 čebula
2–3 stroki česna
1 dl belega vina
1 koren peteršilja
sol, poper, peteršilj, zelena, bazilika
olje
Ribo narežemo na kose in damo v lonec. Dodamo koren peteršilja, solimo in popramo ter zalijemo z vodo. Kuhamo približno 15 minut. Medtem očistimo čebulo in česen, ju nasekljamo in rahlo zarumenimo na vročem olju; dodamo na kocke narezan paradižnik in dušimo pet minut. Zalijemo z vinom, solimo in popramo ter dodamo baziliko. Premešamo, po potrebi dolijemo malo vode in dušimo, da se paradižnik zmehča. Stresemo v lonec z ribami, premešamo in pustimo še nekaj minut vreti. Po potrebi začinimo. Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem.
0,5 kg fileja bele morske ribe
3 zreli paradižniki
1 čebula
2–3 stroki česna
1 dl belega vina
1 koren peteršilja
sol, poper, peteršilj, zelena, bazilika
olje
Ribo narežemo na kose in damo v lonec. Dodamo koren peteršilja, solimo in popramo ter zalijemo z vodo. Kuhamo približno 15 minut. Medtem očistimo čebulo in česen, ju nasekljamo in rahlo zarumenimo na vročem olju; dodamo na kocke narezan paradižnik in dušimo pet minut. Zalijemo z vinom, solimo in popramo ter dodamo baziliko. Premešamo, po potrebi dolijemo malo vode in dušimo, da se paradižnik zmehča. Stresemo v lonec z ribami, premešamo in pustimo še nekaj minut vreti. Po potrebi začinimo. Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Seveda lahko ribe in paradižnik kombiniramo tudi v drugih jedeh, zanimiva je riba iz pečice, ki ji med peko dodamo nekaj češnjevih paradižnikov, če so veliki, jih prerežemo na pol. Podobno jed pripravimo v ponvi, le da namesto cele ribe uporabimo fileje. Med peko naj bo ponev pokrita, šele na koncu jo odkrijemo, da izpari morebitna tekočina.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
15:15
Sedem zakonov obilja