RECEPT
Rižota iz divjih špargljev
Šparglji pri nas še vedno veljajo za malce eksotično rastlino in marsikdo se ne upa lotiti priprave, a je strah odveč.
Odpri galerijo
Šparglji so hitro kuhani, mlade lahko uživamo tudi surove, zlasti vršičke, ali jih na hitro soparimo. Ne potrebujejo veliko začimb, saj imajo zelo izrazit okus. Zelo dobro se ujamejo z oljčnim oljem, smetano in mlekom ter jogurtom, odlični so v namazu s skuto.
Zelo dobri so v kombinaciji s česnom in vsemi primorskimi specialitetami, na primer pršutom. Če so šparglji starejši in imajo olesenela stebla, jih nikar ne zavrzimo, ampak jih skuhajmo in dobili bomo izvrstno jušno osnovo, s katero zalivamo omake, rižote in seveda juhe.
Zelo dobri so v kombinaciji s česnom in vsemi primorskimi specialitetami, na primer pršutom. Če so šparglji starejši in imajo olesenela stebla, jih nikar ne zavrzimo, ampak jih skuhajmo in dobili bomo izvrstno jušno osnovo, s katero zalivamo omake, rižote in seveda juhe.
Za 4 osebe:
1 šopek špargljev
1 čebula
3 stroki česna
300 g riža
50 g naribanega parmezana
1 dl belega vina
oljčno olje, maslo, sol
Šparglje očistimo, stebla nalomimo in na hitro skuhamo v slani vodi, vršičke prihranimo.
Čebulo in česen očistimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo še česen, in ko zadiši, prilijemo vino. Počasi naj vre, mešamo, dokler tekočina ne izpari. Dodamo riž, premešamo, da postekleni, in zalijemo z vodo, v kateri smo skuhali šparglje. Kuhamo na majhnem ognju, po potrebi dolivamo vodo. Ko je riž kuhan, primešamo vršičke špargljev, maslo in parmezan.
1 šopek špargljev
1 čebula
3 stroki česna
300 g riža
50 g naribanega parmezana
1 dl belega vina
oljčno olje, maslo, sol
Šparglje očistimo, stebla nalomimo in na hitro skuhamo v slani vodi, vršičke prihranimo.
Čebulo in česen očistimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo še česen, in ko zadiši, prilijemo vino. Počasi naj vre, mešamo, dokler tekočina ne izpari. Dodamo riž, premešamo, da postekleni, in zalijemo z vodo, v kateri smo skuhali šparglje. Kuhamo na majhnem ognju, po potrebi dolivamo vodo. Ko je riž kuhan, primešamo vršičke špargljev, maslo in parmezan.