Rižota s kostanjem
Rižote so vselej navdih za kuharje, saj jih lahko pripravimo na nešteto načinov. Jeseni na primer s plodovi gozda, imenitne so z jurčki in drugimi gobami, kombiniranimi s kostanjem. Tega dodamo na koncu, da se preveč ne razdrobi. Za mesni okus poskrbi popečena slanina, ki jo prav tako vmešamo na koncu. Seveda lahko skuhamo rižoto tudi s svežim mesom, na primer piščančjim, na koncu pa prav tako dodamo kostanj.
Za 4 osebe:
0,5 kg kostanja
200 g slanine
1 skodelica riža
1 čebula
3 stroki česna
olje, sol, poper, timijan
šopek peteršilja
rezina masla
Kostanj skuhamo v slani vodi, nekoliko ohladimo in olupimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo, dodamo česen, in ko ta zadiši, še riž. Premešamo, malce prepražimo in zalijemo z dvema skodelicama vode. Zavremo, solimo, popramo in dodamo timijan. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se riž ne zmehča, po potrebi dolijemo vodo. Slanino narežemo na kocke in stresemo v ponev, v kateri smo segreli malo olja. Med mešanjem pražimo, da se rahlo zapeče. Stresemo na riž, dodamo rezino masla in kostanje ter rahlo premešamo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.