RECEPT
Rižota s piščancem in paradižnikom
Za bolj sočno jed uporabimo posušeni paradižnik iz olja.
Odpri galerijo
Kadar uporabimo posušene paradižnike, bodimo previdni pri dodajanju začimb, predvsem soli. Paradižniki so namreč praviloma precej slani, pri kuhanju pa lahko uporabimo tudi olje, v katerem so bili.
Če imamo suhe, ki niso vloženi v olju, jih pred uporabo zmehčamo tako, da jih za nekaj časa namočimo v mlačni vodi. Potem odcedimo in narežemo na poljubne koščke.
Za 4 osebe:
1 skodelica riža, 200 g piščančjega fileja, 1 čebula, 3 stroki česna, 100 g posušenega paradižnika v olju, 50 g parmezana, 1 dl smetane za kuhanje, 1 dl suhega belega vina, sol, olje, sveža bazilika, rožmarin
Meso narežemo na koščke in ga na hitro popečemo na vročem olju, da se obarva z vseh strani. Prestavimo na krožnik. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Paradižnik vzamemo iz olja, narežemo na koščke in stresemo na čebulo. Zalijemo z vinom, premešamo in počakamo, da tekočina povre. Dodamo meso in riž in zalijemo z vodo, toliko, da je pokrit. Kuhamo, dokler tekočina ne povre, in znova zalijemo. Solimo in dodamo svežo sesekljano baziliko in nekaj lističev rožmarina. Kuhamo tako dolgo, da tekočina povre. Ko se riž zmehča, dodamo smetano in prevremo. Potresemo z naribanim parmezanom, premešamo in pustimo stati nekaj minut, preden postrežemo.
1 skodelica riža, 200 g piščančjega fileja, 1 čebula, 3 stroki česna, 100 g posušenega paradižnika v olju, 50 g parmezana, 1 dl smetane za kuhanje, 1 dl suhega belega vina, sol, olje, sveža bazilika, rožmarin
Meso narežemo na koščke in ga na hitro popečemo na vročem olju, da se obarva z vseh strani. Prestavimo na krožnik. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Paradižnik vzamemo iz olja, narežemo na koščke in stresemo na čebulo. Zalijemo z vinom, premešamo in počakamo, da tekočina povre. Dodamo meso in riž in zalijemo z vodo, toliko, da je pokrit. Kuhamo, dokler tekočina ne povre, in znova zalijemo. Solimo in dodamo svežo sesekljano baziliko in nekaj lističev rožmarina. Kuhamo tako dolgo, da tekočina povre. Ko se riž zmehča, dodamo smetano in prevremo. Potresemo z naribanim parmezanom, premešamo in pustimo stati nekaj minut, preden postrežemo.
Če imamo suhe, ki niso vloženi v olju, jih pred uporabo zmehčamo tako, da jih za nekaj časa namočimo v mlačni vodi. Potem odcedimo in narežemo na poljubne koščke.