RECEPT
Rjavi riž z bučkami
Za pripravo kosila ali večerje si moramo vzeti več časa, saj se rjavi riž kuha dlje kot beli.
Odpri galerijo
Rjavega riža se večina otepa, predvsem zato, ker se kuha dlje kot beli, mehak bo v približno 40–50 minutah. Tudi okus je nekoliko drugačen, a ko se ga navadimo, ne eno ne drugo ne pomeni več težave. Rjavi riž se kuha podobno kot beli, kuharski mojstri pa pravijo, da je dobro upoštevati nekaj trikov, da bo res okusen.
Uporabimo velik lonec z dobro prilegajočo se pokrovko, da se bo v posodi temperatura enakomerno razporedila. Riž v osoljeni vodi kuhamo zelo počasi, da rahlo vre. Razmerje med količinami naj bo ena skodelica riža in dve ali dve in pol skodelice vode. Kuhani riž pustimo stati pet minut, potem ga premešamo in postrežemo.
Za 4 osebe:
1 skodelica rjavega riža
2 manjši bučki
250 g šampinjonov
1 čebula
2 žlici smetane za kuhanje
olje, sol, poper
Riž skuhamo po navodilih in odcedimo. Čebulo olupimo, nasekljamo in zlato zarumenimo na vročem ognju. Dodamo očiščene, na rezine narezane šampinjone in nekaj minut pražimo na visoki temperaturi. Bučke očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na špagete. Dodamo h gobam in na zmanjšani temperaturi dušimo nekaj minut. Solimo in popramo, dodamo smetano in počakamo, da zavre. Nežno primešamo kuhan riž in po potrebi dodamo še malo smetane. Segrejemo in postrežemo.
1 skodelica rjavega riža
2 manjši bučki
250 g šampinjonov
1 čebula
2 žlici smetane za kuhanje
olje, sol, poper
Riž skuhamo po navodilih in odcedimo. Čebulo olupimo, nasekljamo in zlato zarumenimo na vročem ognju. Dodamo očiščene, na rezine narezane šampinjone in nekaj minut pražimo na visoki temperaturi. Bučke očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na špagete. Dodamo h gobam in na zmanjšani temperaturi dušimo nekaj minut. Solimo in popramo, dodamo smetano in počakamo, da zavre. Nežno primešamo kuhan riž in po potrebi dodamo še malo smetane. Segrejemo in postrežemo.
Uporabimo velik lonec z dobro prilegajočo se pokrovko, da se bo v posodi temperatura enakomerno razporedila. Riž v osoljeni vodi kuhamo zelo počasi, da rahlo vre. Razmerje med količinami naj bo ena skodelica riža in dve ali dve in pol skodelice vode. Kuhani riž pustimo stati pet minut, potem ga premešamo in postrežemo.