RECEPT
Rukola z rdečo peso
Rukola je najboljša sveža, pravkar narezana; s kuhanjem izgubi ostrino, v hladilniku pa bo svežino ohranila nekaj dni.
Odpri galerijo
Rukola je v zadnjih letih postala pravi hit v naši prehrani. Dodajamo jo k testeninam in picam, zlasti pa z njo bogatimo sveže solate. S svojim grenkastim, malce pikantnim okusom se poda k tako rekoč vsaki zelenjavi, odlična je v kombinaciji s sirom, zlasti mladim, jajci, popestrila pa bo tudi mesne jedi. Da bi ohranila ostrino, jo običajno k jedem dodajamo svežo, tudi po pici ali testeninah jo potresemo, tik preden postrežemo. Prav tako velja za rižoto, sesekljano kot peteršilj pa potresemo po juhah ali omakah. Iz rukole pripravimo odličen pesto, ki ga dodatno začinimo s česnom ali čilijem.
Nekoč so verjeli, da deluje kot afrodiziak, zato je bila na cerkvenih in samostanskih vrtovih prepovedan sad.
Za 4 osebe:
8 svežih rdečih pes
1 velik šopek rukole
150–200 g mladega sira
pest semen in oreškov po izbiri
oljčno olje, sol
Rdečo peso celo skuhamo, ohladimo in olupimo. Narežemo na poljubno velike kose in stresemo v skledo. Rukolo očistimo, operemo in posušimo, daljše liste prerežemo. Dodamo k rdeči pesi, malo solimo in rahlo premešamo. Razdelimo na štiri krožnike ali solatne skodelice. Sir grobo nadrobimo in enakomerno razdelimo po solati. Pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s semeni in/ali oreški. Za nekaj časa postavimo v hladilnik in ponudimo ohlajeno.
8 svežih rdečih pes
1 velik šopek rukole
150–200 g mladega sira
pest semen in oreškov po izbiri
oljčno olje, sol
Rdečo peso celo skuhamo, ohladimo in olupimo. Narežemo na poljubno velike kose in stresemo v skledo. Rukolo očistimo, operemo in posušimo, daljše liste prerežemo. Dodamo k rdeči pesi, malo solimo in rahlo premešamo. Razdelimo na štiri krožnike ali solatne skodelice. Sir grobo nadrobimo in enakomerno razdelimo po solati. Pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s semeni in/ali oreški. Za nekaj časa postavimo v hladilnik in ponudimo ohlajeno.
Nekoč so verjeli, da deluje kot afrodiziak, zato je bila na cerkvenih in samostanskih vrtovih prepovedan sad.