Rumena korenina za zlate jedi: preveč začimbe jed naredi grenko, zato zmerno
Več kot šestdeset sort kurkume poznamo, od teh za začimbo uporabljamo sorto z latinskim imenom Curcuma longa, medtem ko okrasne za prehrano niso primerne. Kurkuma izhaja iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije, kjer je tudi najpogosteje uporabljana kot začimba.
Danes je največ gojijo na Kitajskem, v Indiji, Indoneziji in na Javi, rdeče-rumeni prah, ki ga uporabljamo kot začimbo, pa pridobivajo iz podzemnega dela rastline. Ta postopek je precej dolgotrajen: ko se listi rastline začnejo sušiti, korenike izkopljejo, očistijo in prekuhajo. Sledi sušenje na soncu, ki traja najmanj dva tedna. Ko so korenike povsem suhe, jih zmeljejo v prah, ki ga lahko kupimo tudi v naših trgovinah in je široko uporaben v kuhinji, zlasti če se radi spogledujemo s tujimi jedmi, predvsem azijskimi. Pogosto jo najdemo v receptih za vegetarijanske in veganske jedi, čeprav dobro dopolni tudi mesne okuse.
Zaradi izrazite rumene barve je uporabna kot barvilo za jedi, podobno kot pri nas bolj domača rdeča paprika v prahu. Ker je zelo močno barvilo, jo je težko očistiti, zato pazimo, da ne pride na oblačila, tudi na beli plastični deski za rezanje bodo madeži prej ali slej ostali.
Kurkuma je ena od sestavnih delov mešanice začimb, znane pod imenom kari, v kateri so še čili, koriander, kumina, poper, grško seno in ingver. Ko smo ravno pri ingverju: s kurkumo sta v tesnem sorodu, podobna sta si tudi po videzu, na hitro ju ločimo le po barvi.
Razlikujeta se tudi po načinu uporabe, medtem ko kurkumo najdemo predvsem v prahu, ingver lahko kupimo tako svežega kot suhega in mletega. Nekoliko podoben okus imata, oba sta malce pekoča, za kurkumo pravijo, da ima zmerno pikanten, delno muškaten, grenak in rahlo pekoč okus. Imenitna je za začinjanje ribjih in riževih jedi, pa tudi vseh mogočih enolončnic.
Pri uporabi kurkume velja zmernost, preveč začimbe jed naredi grenko.
Nepogrešljiva je v čatnijih, dodamo jo lahko vloženi zelenjavi, harmonično se ujame z drugimi začimbami, že naštetimi v mešanici kari.Dodajamo jo med kuhanjem ali jo rahlo potresemo po že pripravljenih jedeh, tudi za okras. Pri tem naj opomnimo, da se ji s kuhanjem povečuje intenzivnost okusa, zato bodimo pri odmerjanju previdni. Preveč te imenitne začimbe bo naredilo precej škode, saj bo jed postala neprijetno grenka.