RECEPT
Rumove kocke
S čokolado ne moremo zgrešiti; dodamo jo v rahlo biskvitno testo, z raztopljeno pa oblijemo kolače in torte.
Odpri galerijo
Čokolada je sladki greh, ki se mu redko kdo lahko upre. Uživamo jo v najrazličnejših oblikah, nekateri obožujejo mlečno, drugi čim bolj grenko, s kar se da visokim deležem kakava. Nastopa v številnih receptih za kolače, torte, piškote in najrazličnejše drobno pecivo, odlična je v kremah, smetanasto rahlih ali težkih, kot glazura na torti.
S čokolado izboljšamo in oplemenitimo okus ter ozaljšamo videz, ko jo na primer potresemo po kakšni jedi, mleto ali grobo naribano. V številnih receptih nastopajo prelivi, najlažje jo stopimo v vodni kopeli. To pomeni, da jo damo v posodo, ki jo segrevamo v vodi. Čokolado mešamo, po potrebi ji dodamo malo mleka.
Za 4 osebe:
4 jajca
100 g jedilne čokolade
200 g sladkorja
100 g masla
100 moke
1 pecilni prašek
2 žlici kakava v prahu
3 žlice temne čokolade v prahu
1 dl mleka
10 žlic ruma
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom. Dolijemo mleko, rum in gladko vmešamo. Dodamo moko, pecilni prašek, kakav, mleto čokolado in premešamo. Čisto na koncu nežno umešamo sneg iz beljakov. Testo razporedimo po pomaščenem pekaču in pečemo slabe pol ure na temperaturi 180 stopinj. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in z njo prelijemo kolač, ki smo ga razrezali na kose.
4 jajca
100 g jedilne čokolade
200 g sladkorja
100 g masla
100 moke
1 pecilni prašek
2 žlici kakava v prahu
3 žlice temne čokolade v prahu
1 dl mleka
10 žlic ruma
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in maslom. Dolijemo mleko, rum in gladko vmešamo. Dodamo moko, pecilni prašek, kakav, mleto čokolado in premešamo. Čisto na koncu nežno umešamo sneg iz beljakov. Testo razporedimo po pomaščenem pekaču in pečemo slabe pol ure na temperaturi 180 stopinj. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in z njo prelijemo kolač, ki smo ga razrezali na kose.
S čokolado izboljšamo in oplemenitimo okus ter ozaljšamo videz, ko jo na primer potresemo po kakšni jedi, mleto ali grobo naribano. V številnih receptih nastopajo prelivi, najlažje jo stopimo v vodni kopeli. To pomeni, da jo damo v posodo, ki jo segrevamo v vodi. Čokolado mešamo, po potrebi ji dodamo malo mleka.