RECEPT

S hrenom polnjena jajca

Hren nas spomladi očisti in osveži; k velikonočni pojedini gre nariban, iz njega lahko naredimo okusen namaz.
Fotografija: FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Thinkstock

Nariban oziroma nastrgan hren je stalnica pri spomladanskih narezkih, zlasti velikonočnih. Dobro se ujame s suhomesnatimi izdelki, ponudimo ga k šunki, prekajenim rebrom, tudi pečenemu mesu, na primer rebrom, in seveda h kuhani govedini. Popestri tudi različne namaze, na primer skutinega ali tuninega. Uživamo valjasto korenino, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja oster in pekoč vonj, čeprav so užitni tudi veliki, pahljačasti listi. Morda niste vedeli: hren je trajnica, spada v družino križnic kakor tudi gorčica in zelje. Nekoč so ga gojili po vseh vrtovih, danes ga bolj redko vidimo. Dokler v Evropi niso poznali popra, je bil poleg gorčice edina ostra začimba.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije