RECEPT
S hrenom polnjena jajca
Hren nas spomladi očisti in osveži; k velikonočni pojedini gre nariban, iz njega lahko naredimo okusen namaz.
Odpri galerijo
Nariban oziroma nastrgan hren je stalnica pri spomladanskih narezkih, zlasti velikonočnih. Dobro se ujame s suhomesnatimi izdelki, ponudimo ga k šunki, prekajenim rebrom, tudi pečenemu mesu, na primer rebrom, in seveda h kuhani govedini. Popestri tudi različne namaze, na primer skutinega ali tuninega. Uživamo valjasto korenino, ki ima zaradi vsebnosti močnega eteričnega olja oster in pekoč vonj, čeprav so užitni tudi veliki, pahljačasti listi. Morda niste vedeli: hren je trajnica, spada v družino križnic kakor tudi gorčica in zelje. Nekoč so ga gojili po vseh vrtovih, danes ga bolj redko vidimo. Dokler v Evropi niso poznali popra, je bil poleg gorčice edina ostra začimba.
Za 4 osebe:
4 jajca
2 žlici hrenove omake
50 g sveže skute
sol, poper
šopek drobnjaka
kisla smetane (po potrebi)
Jajca trdo skuhamo in ohladimo. Olupimo, po dolgem prerežemo na pol in odstranimo rumenjake. Beljake prihranimo. Rumenjake, hren in skuto stresemo v posodo in zmešamo v čim bolj kompaktno zmes. Solimo in popramo, dodamo sesekljan drobnjak in dobro premešamo. Po potrebi dodamo malo kisle smetane. Z zmesjo napolnimo polovice beljakov. Potresemo z drobnjakom in ponudimo kot predjed ali kot prilogo k suhim mesninam oziroma narezku. Hren lahko kupimo ali pripravimo sami.
4 jajca
2 žlici hrenove omake
50 g sveže skute
sol, poper
šopek drobnjaka
kisla smetane (po potrebi)
Jajca trdo skuhamo in ohladimo. Olupimo, po dolgem prerežemo na pol in odstranimo rumenjake. Beljake prihranimo. Rumenjake, hren in skuto stresemo v posodo in zmešamo v čim bolj kompaktno zmes. Solimo in popramo, dodamo sesekljan drobnjak in dobro premešamo. Po potrebi dodamo malo kisle smetane. Z zmesjo napolnimo polovice beljakov. Potresemo z drobnjakom in ponudimo kot predjed ali kot prilogo k suhim mesninam oziroma narezku. Hren lahko kupimo ali pripravimo sami.