S staranjem ga je vse manj
Koencim Q10 je telesu lastna organska molekula z zelo pomembno vlogo. Je namreč edini telesu lastni antioksidant in eden ključnih obrambnih mehanizmov, a ga je s starostjo v organizmu vse manj, zato je za zadosten vnos treba skrbeti z ustreznim jedilnikom vsak dan.
Dovolj ga je v zdravi prehrani
»Omogoča pretvorbo hrane v celično energijo in varuje organizem pred prostimi radikali, torej deluje kot antioksidant. Proizvaja ga naše telo samo, vnašamo pa ga tudi s hrano. S starostjo sposobnost tvorbe koencima Q10 v telesu peša,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. »Q10 telo ščiti tudi pred prostimi radikali, torej nevarnimi reaktivnimi snovmi, ki napadajo naše celice oziroma genetski material, beljakovinske in maščobne molekule. Znano je, da izboljšuje delovanje srca in pozitivno vpliva na splošno počutje. Njegov učinek je znan tudi pri nevroloških procesih, zanimiv je podatek, da v kombinaciji z magnezijem deluje preventivno pri migrenskih napadih.« Najdemo ga v številnih živilih, največ v olju (sojinem, oljčnem, koruznem), oreščkih (arašidih, mandljih), ribah (sardinah, skušah, lososu) in mesu (govedini, svinjini, perutnini), manj pa ga je v zelenjavi, mlečnih izdelkih ali jajcih: »Priporočljiv dnevni vnos je od 30 do 200 mg, a ni natančno določen, odvisno od starosti, pridruženih bolezni, načina življenja in počutja. Srednji priporočen odmerek je 50 mg.
Zadostno količino telo pridobi s pravilno prehrano.« Pomanjkanje nam torej grozi, če zanemarimo smernice zdravega prehranjevanja, nadaljuje sogovornica: »Naše telo lahko tvori premajhne količine koencima Q10 zaradi nezadostnega uživanja vitaminov skupine B in C, neustrezno obdelane prehrane, določenih vrst zdravil, raznih naporov, preutrujenosti, stresa, škodljivih navad, kroničnih bolezni in izpostavljenosti različnim sevanjem ali kemikalijam. Tudi staranje vpliva na zmanjšanje ravni koencima Q10. Simptomi, ki kažejo na primanjkljaj, so utrujenost, pomanjkanje energije, bolečine v mišicah in apatija. Dolgotrajno pomanjkanje lahko vodi v hujše zdravstvene težave, zato naštetih simptomov nikakor ne smemo prezreti.« In kako lahko nadomestimo pomanjkanje? Poudarek je na zdravi prehrani, ponavlja predsednica Lekarniške zbornice, svetuje pa, da so živila čim manj obdelana: »Med kuhanjem in pečenjem lahko iz prehrane odstranimo kar polovico učinkovin koencima Q10. Ob pomanjkanju priporočam tudi dodajanje prehranskih dopolnil v obliki kapsul, tablet ali sirupov in uporabo obogatenih izdelkov, kot je recimo obogateno mleko.«
Izboljšuje delovanje srca in pozitivno vpliva na splošno počutje.
Strahu pred prevelikimi odmerki tako rekoč ni; kot še sklene sogovornica, v resnično redkih primerih se lahko pojavijo želodčne težave, driska, slabost ali izguba teka.
V kozmetiki
»Dejstvo je, da naše telo s staranjem proizvaja manj koencima Q10. Ker varuje telo pred vdorom prostih radikalov, ki lahko povzročijo hitrejše staranje, se ga v kozmetične izdelke dodaja predvsem za upočasnjevanje staranja kože. Je močan antioksidant, zato kožo ščiti pred degradacijo kolagena in elastina. A lokalno delovanje je lahko problem, saj koencim težko prehaja v kožo. Zato bolj svetujemo njegovo uporabo z zaužitjem,« pojasni mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.