RECEPT
Sadna solata s špinačo
Špinačo običajno kuhamo ali dušimo, mladi listi so nadvse okusni tudi presni.
Odpri galerijo
Veselimo se spomladanskih in poletnih solat, ko bomo obilje zelenjave mešali s testeninami, rižem ali žitaricami. Med prvimi se na mizi spomladi pojavijo mladi špinačni listi, ki jih ni treba kuhati, ampak jih pripravimo v solati. Lepo gredo skupaj z različno zelenjavo, z zeleno solato, radičem, papriko, kumarami in paradižnikom, za malce bolj eksotičen okus pa jih zmešamo s sadjem.
Najboljše je kiselkasto, ko še ni domačega, uporabimo granatna jabolka in pomaranče, začinimo z limonovim sokom. Da bo jed nasitna, dodamo kuhano kvinojo ali katero drugo kašo, na primer proseno, ajdovo ali ješprenj.
Za 4 osebe:
1 skodelica kvinoje
2 pesti listov mlade špinače
1 avokado
1 granatno jabolko
2 rdeči pomaranči
1 limona
pest orehov
sol, oljčno olje
Kvinojo skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Mlado špinačo očistimo, operemo in posušimo. Avokado in pomaranče olupimo in narežemo na kocke, granatno jabolko olupimo in izločimo semena. V skledo stresemo kvinojo in jo pokapljamo z oljčnim oljem ter premešamo. Dodamo avokado, pomarančo in granatno jabolko in premešamo. Na koncu dodamo narezane orehe in špinačne liste ter rahlo pomešamo. Pokapljamo z limonovim sokom in postrežemo.
1 skodelica kvinoje
2 pesti listov mlade špinače
1 avokado
1 granatno jabolko
2 rdeči pomaranči
1 limona
pest orehov
sol, oljčno olje
Kvinojo skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Mlado špinačo očistimo, operemo in posušimo. Avokado in pomaranče olupimo in narežemo na kocke, granatno jabolko olupimo in izločimo semena. V skledo stresemo kvinojo in jo pokapljamo z oljčnim oljem ter premešamo. Dodamo avokado, pomarančo in granatno jabolko in premešamo. Na koncu dodamo narezane orehe in špinačne liste ter rahlo pomešamo. Pokapljamo z limonovim sokom in postrežemo.
Najboljše je kiselkasto, ko še ni domačega, uporabimo granatna jabolka in pomaranče, začinimo z limonovim sokom. Da bo jed nasitna, dodamo kuhano kvinojo ali katero drugo kašo, na primer proseno, ajdovo ali ješprenj.