ZAČETEK DNEVA

Sedem najboljših za zajtrk

Čeprav se zdi, da nekatera živila na mizo za zajtrk ne sodijo, so za jutranji obrok več kot primerna.
Fotografija: Jajca, avokado in sestavljeni ogljikovi hidrati zagotavljajo dober začetek dneva. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Jajca, avokado in sestavljeni ogljikovi hidrati zagotavljajo dober začetek dneva. FOTO: Thinkstock

Učinek zajtrka na telo in zaloge energije je tesno povezan s pravim izborom živil. To že veste, zato ste znatno oklestili seznam tistih, s katerimi se zjutraj krepčate. A kaj, če ste s selekcijo z jedilnika črtali tudi živila, ki so prav zjutraj priporočljiva? Katerim bi morali dati priložnost?

Palačinke in vaflji zagotavljajo vlaknine in mikronutriente

Palačinke vam sicer dišijo, a veste, da se jih ne drži najboljši sloves, zato idejo, da bi jih pripravili, hitro opustite. Kar pa, po mnenju dietologinje Yaffi Lvova, ni najbolj pametna odločitev: »Žita se pogosto znajdejo na seznamu nezaželenih živil, vendar prav ta telesu dovajajo pomembne snovi za dobro delovanje. Seveda govorim o izdelkih iz celih žit in polnozrnate moke. Ti so pomemben vir vlaknin in mikronutrientov, med drugim vitaminov B-kompleksa. Če torej pripravite palačinke iz polnovredne moke in jih obogatite s svežim sadjem, ne pričarate le okusnega obroka, temveč je ta tudi telesu prijazen.«

Jajca sodijo med najbolj zdrava in cenovno najdostopnejša živila

Okoli tega, ali so jajca zdravju prijazna ali ne, so se dolgo kresala mnenja. Najprej je veljalo, da v krvi dvigajo raven slabega holesterola. Potem so se pojavila priporočila, da je jajčni beljak zdrav, rumenjak žal ne, končno pa so študije dokazale, da so cela jajca zdravju prijazno živilo.
»Vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje, hkrati je dokazano, da ne vplivajo negativno na količino holesterola v krvi,« sta povedali prehranski strokovnjakinji Jenni Bourque in Mirna Sharafeddine. »Jajca zagotavljajo vitamine B-kompleksa, vitamin D, selen, cink, železo in baker. Dve kuhani ali na manj maščobe pečeni jajci v družbi zelenjave sta zato odlična izbira za dober zajtrk.«

Sol spodbuja delovanje presnove

Zdrav obrok mora vključevati sol. Seveda v zmernih količinah. Sol je namreč začimba, ki pozitivno vpliva na delovanje presnove, opozarjata Bourquejeva in Sharafeddinova: »Namizna sol vsebuje jod, ki je za zdravje telesa ključen mineral, saj omogoča pravilno delovanje ščitnice, žleze, ki je med drugim odgovorna za presnovo.«

Sir varuje zobe

Maščobe so se nekje v devetdesetih znašle na seznamu nezaželenih živil in od tedaj mnogi z zadržkom posegajo po siru in drugih mlečnih izdelkih. Kar ni najbolj pametno. »Mleko in mlečni izdelki vsebujejo vitamin D, kalcij in druge snovi, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje,« to živilo zagovarja Lvovova. V nekaterih sirih so ob tem prisotni zdravju prijazni mikroorganizmi, ki zaviralno vplivajo na kopičenje bakterij v ustni votlini in na tako skrbijo za zdravje zob.

Krompir vsebuje kalij

Ko so se temni oblaki začeli zgrinjati nad ogljikove hidrate, je tudi krompir velikokrat izgubil mesto na jedilniku. Kar je škoda, saj gre za izjemno zdravo živilo, pa naj bo to sladek ali običajen krompir. »Beli krompir, zlasti če ga uživate z olupkom, v primerjavi s sladkim vsebuje več nekaterih vitaminov B-kompleksa, železa, kalija in magnezija. Sladki se na drugi strani ponaša z večjo vsebnostjo vlaknin in betakarotena. Obe vrsti sta torej odlična izbira,« sta povedali Bourquejeva in Sharafeddinova.

Kikirikijevo maslo je polno zdravih maščob

Ko se je na tržišču pojavilo mandljevo maslo, je kikirikijevo postalo nekoliko zapostavljeno. Zlasti tisto, ki sta mu dodana sladkor in sol. Vendar obstaja kikirikijevo maslo, ki vsebuje le oreščke in malo soli in je zato povsem primerna izbira za zajtrk. Kot sta namreč povedali prehranski strokovnjakinji, vsebuje veliko nenasičenih maščob, B-vitaminov, vitamina E. Vsi ti so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in raka na debelem črevesu.

Avokado varuje srce in uravnava delovanje hormonov

Res je, da avokado vsebuje veliko maščob in s tem kalorij, a tako kot kikirikijevo maslo premore veliko hranljivih snovi. »V njem je veliko kalija, vitamina K, vlaken, vitamina C. Maščoba, ki jo avokado vsebuje, spodbuja absorpcijo drugih, v njem prisotnih hranljivih snovi,« niza Lvovova. Poleg tega je odličen vir nenasičenih maščob, ki dokazano pozitivno vplivajo na zdravje srca, spodbujajo obnovo celic in skrbijo za pravilno hormonsko ravnovesje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije