NADOMESTKI
Sedem okusnih in zdravih zamenjav za sol
Namesto s soljo jedi oplemenitite z nadomestki te začimbe, ki koristijo tudi zdravju.
Odpri galerijo
Sol je ena najpogosteje uporabljenih začimb, ki pa ob pretiravanju škoduje zdravju. Odrasli naj je dnevno ne bi zaužili več kot pet gramov, vendar je ta količina pogosto presežena. Na srečo obstajajo nadomestki, ki jedem zagotavljajo aromo in okus, ob tem pa ne škodujejo zdravju. Nasprotno, mu celo koristijo.
Česen
Česen je povrtnina, ki oplemeniti okus številnih obrokov, hkrati poveča njihovo prehransko vrednost. Pri pripravi paradižnikovih omak in marinad prepolovite količino dodane soli in jo nadomestite s česnom. Ta krepi odpornost, niža krvni tlak, deluje protivirusno in protibakterijsko ter izboljšuje delovanje možganov.Limonin sok
Sok agrumov, zlasti limone, je odlična alternativa za sol, saj okrepi in izboljša okus jedi. Količino soli lahko z uporabo soka limone zmanjšate pri pripravi solat ter marinad za ribe in meso.Mlet črni poper
Sol in poper predstavljata klasični kulinarični dvojec, a prav po zaslugi popra lahko zmanjšate količino jedem dodane soli, Zlasti pri pripravi juh, praženih jedi, testenin in drugih, sicer slanih jedi. Te bodo okusne, hkrati pa poper omili tudi kronična vnetja v telesu in manjša verjetnost srčnih bolezni in nekaterih oblik raka.Posušena čebula
Posušena čebula izboljša okus domala vseh jedi, zlasti je kot nadomestek za sol dobrodošla pri pripravi ocvrtega krompirja, juh, omak in prikuh.Balzamični kis
Tudi balzamični kis s svojo aromo obogati mnoge jedi, z njim pa se zmanjša potreba po soli. Nepogrešljiv je pri pripravi solat in dobrodošel v juhah, prikuhah ter marinadah za meso in ribe.Dimljena paprika
Zaradi značilnega okusa je dimljena paprika odlična alternativa za sol. To začimbo lahko nadomesti pri pripravi mesa, solat, prikuh. Ob tem, da oplemeniti njihove arome, ima paprika številne pozitivne učinke za zdravje, med drugim krepi odpornost in upočasnjuje rast rakavih celic.Rožmarin
Ta se odlično znajde tudi v vlogi soli. Svežega ali posušenega dodajte juham, omakam, prikuham, praženi zelenjavi in tudi kruhu.Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Uspešna poslovneža