Sedem receptov s hruškami, ki jih morate poskusiti (FOTO)
Hruške so, tako kot jabolka, sinonim za jesen, večina pri nas priljubljenih sort namreč dozori ravno septembra. Uživamo jih v glavnem v sladkih jedeh, čeprav se odlično podajo tudi k sirom, zato jih mnogi dodajajo sirnim ploščam in sladko-slanim solatam. Sto gramov hrušk vsebuje manj kot sto kilokalorij, vsebujejo pa veliko vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo, tudi nekaj vitaminov A, C in E bomo z njimi zaužili. V sladkih jedeh njen okus še poudarijo cimet, klinčki in med, kombinacija pa nas popelje med oranžna in rumena drevesa, obsijana z jesenskim soncem. Ljubitelji sladko-slanih kombinacij lahko dodajo slano karamelo ali mehke sire, še posebno tiste s plemenito plesnijo, od začimb pa se odlično razumejo z rožmarinom.
Za 4 osebe:
2 lista testa
4 hruške
1 jajce
60 g sladkorja
mleti cimet po želji
Hruške operemo, prepolovimo in odstranimo peške, nato vsako polovico narežemo na tanke rezine. Listnato testo razvaljamo in narežemo na 12 kvadratov ter jih položimo na s papirjem za peko obložen pekač. Na vsak kvadrat razporedimo rezine hrušk, a ne čisto do roba. V posodici razžvrkljamo jajce in žlico vode ter z mešanico premažemo testo in hruške, nato po njih posujemo še sladkor. Pečemo 15 minut v pečici, ki smo jo segreli na 210 stopinj Celzija. Preden postrežemo, po želji posujemo s cimetom.
Za 4 osebe:
120 g ovsenih kosmičev
2 dl mleka
120 g polnozrnate moke
1 jajce
200 g hrušk
2 žlički pecilnega praška
50 ml olja
60 g rjavega sladkorja
ščep soli
1 žlička arome vanilje
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, hruške operemo, odstranimo peške in narežemo na manjše kocke. V posodi zmešamo ovsene kosmiče in mleko in pustimo stati 15 minut. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. K namočenim kosmičem dodamo razžvrkljano jajce, sladkor in vaniljo, premešamo in dodamo še suhe sestavine. Na koncu nežno vmešamo hruške in maso razporedimo v posodice za peko mafinov, ki smo jih prej rahlo namastili. Pečemo približno 15 minut, nato mafine pustimo še pet minut v posodicah, preden jih prestavimo na rešetko, da jih ohladimo do konca.
Za pekač premera 23 cm:
4 hruške
30 g masla
3 jajca
2 dl mleka
40 g moke
40 g sladkorja
ščep soli
2 žlički arome vanilje
Hruške operemo, prepolovimo, odstranimo peške in jih narežemo na rezine. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pekač ali ognjevarno posodo namastimo. Z električnim mešalnikom stepemo maslo, jajca, mleko, sol, sladkor in vaniljo, da dobimo gladko maso. Rezine hrušk razporedimo po dnu pekača in jih prelijemo s testom. Pečemo od 40 do 45 minut, ohladimo in postrežemo.
Za 4 osebe:
4 zrele hruške
100 g rikote
4 žlice medu
žlička mletega cimeta
pest orehov
Hruške prepolovimo in odstranimo peške. S prepolovljeno stranjo, obrnjeno navzgor, jih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. V vsako luknjico, ki je nastala, ko smo odstranili peške, naložimo žlico rikote, posujemo s cimetom in pokapamo z medom. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija in pečemo deset minut. Orehe grobo nasekljamo in jih razporedimo po rikoti, nato vse skupaj pečemo še deset minut. Hruške postrežemo še tople.
Za 4 osebe:
1 zavitek vlečenega testa
4 velike hruške
60 g masla
30 g rjavega sladkorja
60 g rozin
žlička mletega cimeta
ščep muškatnega oreščka
Rozine za pet minut namočimo v toplo vodo in odcedimo, hruškam odstranimo peške in jih narežemo na kocke. V posodi stopimo polovico masla in dodamo hruške, sladkor, cimet, muškatni orešček in rozine. Premešamo in na nizkem ognju kuhamo deset minut, nato ohladimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ponvi stopimo preostanek masla. Po delovni površini razgrnemo papir za peko in nanj položimo tri liste testa, še tri položimo nekoliko višje, a pazimo, da prekrivajo nekaj centimetrov prvih treh listov. Po testu razporedimo ohlajene hruške, zvijemo in skupaj s papirjem za peko preložimo na pekač. Zavitek premažemo s stopljenim maslom in pečemo 20 minut.
Za 2 pollitrska kozarca:
750 g hrušk
2 dl jabolčnega kisa
40 g sladkorja
1 žlička grobo mlete soli
1 cimetova paličica
6 klinčkov
Hruške operemo, prepolovimo in odstranimo peške. V posodi zmešamo kis, sladkor, sol in 2 dl vode ter zavremo. V vsak kozarec, oba smo predhodno sterilizirali, damo polovico cimetove paličice in po 3 klinčke ter mednju razporedimo polovice hrušk. Prelijemo jih z vročim kisom, na vrhu pustimo približno centimeter prostora, zatesnimo pokrove in kozarce za 15 minut postavimo v vrelo vodo. Nato jih zavijemo v čiste serviete in ohladimo ter spravimo v hladen in temen prostor.
Za 6 oseb:
6 hrušk,
120 g rjavega sladkorja,
sok pol limone
Drobljenec:
100 g moke,
75 g sladkorja,
75 g masla,
50 g mandljev,
za palec velik kos ingverja,
žlička cimeta,
ščep mletih klinčkov,
ščep soli
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Hruškam odstranimo peške, jih narežemo na manjše kocke ter skupaj s sladkorjem in limonovim sokom stresemo v skledo ter nad nizkim ognjem kuhamo deset minut. Ohlajeno maslo narežemo na kocke, ga dodamo k moki ter ga s konicami prstov vanjo dobro vtremo. Dodamo še preostale sestavine za drobljenec ter dobro premešamo, da dobimo drobtinam podobno zmes. Hruške in vso tekočino vsujemo v ognjevarno posodo, po njih posujemo drobljenec in pečemo 30 minut.